Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Katainen (képünkön), az MTI szerint úgy fogalmazott: amennyiben azonban valaki az Európai Unió érdekei és a nemzetközi kereskedelmi szabályok ellen cselekszik, az uniónak megvannak az eszközei, hogy válaszlépéseket tegyen. Az unió 28 tagállama kész retorziót alkalmazni abban az esetben, ha Amerika protekcionista akadályokat emel. Az Európai Bizottság és kereskedelmi partnerei jogászaik útján panaszt tesznek a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amennyiben a hangnem nem változik meg Washingtonnal.

"Természetesen azt szeretnénk, hogy megerősítsük pozíciónkat a világ többi részén. Amit kínálunk, az a stabilitás, a jogállamiság, a szabályokon alapuló rendszer és a multilateralizmus, a korábbinál sokkal több politikai támogatással. Ezen klasszikus erényeink megerősödtek a jelenlegi politikai bizonytalanságok által" - mondta.

Az uniós biztos szerint az ázsiai országok esetében helyes, hogy az unió nagyobb politikai súlyt és nagyobb politikai erőfeszítéseket fektet a már megkezdett tárgyalások előre menetelébe. Ez nem az Egyesül Államok ellen történik, ugyanakkor számos partner egyértelmű jeleket vár arra vonatkozóan, hogy a világ nem fordult a protekcionizmus felé - idézte Jyrki Katainen kijelentését a brit napilap.

Egyes gazdasági-pénzügyi elemzők szerint az euróövezeti gazdaságok közül az ír és német szenvedné el a legtöbb hátrány az amerikai kereskedelmi politika esetleges protekcionista fordulatakor. A Fitch Ratings londoni elemzőinek február elején közzétett véleménye szerint az amerikai kormány egyes retorikai fordulatainak agresszív hangneme nem arra vall, hogy könnyű tárgyalási időszak következik, és arra sem, hogy túl sok lehetőség lenne a kompromisszumra.