Az Európai Bizottság (EB) bejelentette, hogy további lépéseket tesz négy tagállammal szemben, mivel azok figyelmen kívül hagyták a járműtípus-jóváhagyásra vonatkozó uniós szabályokat.

A brüsszeli testület ezért úgy határozott, hogy kiegészítő felszólító levelet küld Németországnak, Olaszországnak, Luxemburgnak és az Egyesült Királyságnak, amely hivatalos tájékoztatási kérelemnek minősül.

Az uniós típus-jóváhagyási jogszabályok előírják, hogy a tagállamoknak hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciórendszerekkel kell rendelkezniük, amelyek eltántorítják a személygépkocsi-gyártókat a jogszabálysértésektől. Jogsértés esetén - például a kibocsátás-ellenőrző rendszerek hatékonyságát csökkentő hatástalanító berendezések használata esetén - korrekciós intézkedéseket (például visszavonásokat) kell elrendelni és szankciókat kell alkalmazni - olvasható az EB közleményében.

Csak akkor lehetünk sikeresek a városi légszennyezés elleni küzdelemben, ha abból a személygépkocsi-ágazat is kiveszi a részét

- hangsúlyozta Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos, aki szerint a szabályokat figyelmen kívül hagyó gyártóknak viselniük kell a helytelen lépéseik következményeit.

További információkat kérnek

Az Európai Bizottság 2016 decemberében indított kötelezettségszegési eljárást Németországgal, Luxemburggal és az Egyesült Királysággal szemben a Volkswagen-csoporttal kapcsolatban, és 2017 júliusában kiegészítő felszólító leveleket küldött, amelyekben további tájékoztatást kért. Most a bizottság újabb kiegészítő felszólító leveleket küld, amelyekben további információkat kér az e kötelezettségszegésekkel összefüggő nemzeti vizsgálatokkal és jogi eljárásokkal kapcsolatban.

Ezenkívül brüsszeli testület arra is kíváncsi, hogy Németország és Luxemburg, mint illetékes típusjóváhagyó hatóságok, milyen korrekciós intézkedéseket és szankciókat irányoznak elő azután, hogy újabb szabálytalanságokra derült fény derült számos dízelüzemű személygépkocsi (Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg és több Audi A6 és A7 típusú gépjármű) motorvezérlésével kapcsolatban. Az EB az Egyesült Királyságtól is tájékoztatást kér a tervezett nemzeti szabályozással kapcsolatban.

Az Európai Bizottság Olaszországgal szemben még 2017 májusában indított kötelezettségszegési eljárást, amiért az nem teljesítette a Fiat Chrysler autók esetében a járműtípus-jóváhagyásra vonatkozó uniós jogszabályok szerinti kötelezettségeit. Időközben azonban Olaszország előírta a Fiat Chrysler Automobiles csoport számára a kötelező visszahívás elrendelését az EU-ban. A jelenleg is folyamatban lévő párbeszéd részeként az EB kiegészítő információkat kér a már megtett konkrét korrekciós intézkedésekről és az alkalmazott szankciókról.

A tagállamoknak mostantól két hónap áll rendelkezésükre, hogy reagáljanak a bizottság felvetéseire. Ha ez nem történik meg, az EB tovább léptetheti a kötelezettségszegési eljárást és indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.