Az Európai Bizottság (EB) igazi galambjaként nyilatkozott a német Süddeutsche Zeitungnak Andor László, a bizottság munkaügyekért felelős magyar biztosa. Szerinte a német kormánynak és a parlamentnek gondoskodnia kellene a bérek emelkedéséről, ami a fogyasztás bővüléséhez vezetne és exportkeresletet teremtene Európa más országaiban is. Ha a kontinens legnagyobb gazdasága elmozdulna a költségvetési kiadások lefaragásának folytatásától a gazdaság ösztönzése felé, azzal segítene az eurózóna déli államainak a válság legyűrésében - fejtegette.

A megtakarítások önmagukban nem teremtenek növekedés, ehhez további lépésekre, befektetésekre és pluszkeresletre van szükség. Javasolta a németeknek, hogy vezessék be a minimálbért - ezzel a baloldali magyar közgazdász a szocialista-zöld német ellenzék kezdeményezését visszhangozta -, mivel ez lökést adna a magasabb fizetések emelkedésének is. Belgium és Franciaország arra panaszkodik, hogy Németország lényegében bérdömpinget alkalmaz velük szemben, azaz az alacsonyan tartott keresetekkel inkorrekt versenyelőnyre tesz szert velük szemben.

Centrifugális erők

Ha Németország továbbra is mélyen tartja a a béreket és magas marad exporttöbblete, akkor a valutaunió széthullik. A kohézió máris fele részben elveszett - figyelmeztetett Andor, aki egyébként több időt adna Franciaországnak és Spanyolországnak költségvetési hiánya leszorítására. A biztost interjúját megelőzően az USA kormánya és az IMF fogalmazott meg ugyanilyen javaslatot Németországgal kapcsolatban. José Manuel Barroso, az EB elnöke a múlt héten a megszorítások korlátairól beszélt, igaz, később újra a költségvetési konszolidáció fontosságát hangsúlyozta.

A német kormány azt állítja, hogy már tett lépéseket a fogyasztás bővítésére és a bérek emelésére. Bizonyos ágazatokban, köztük az építőiparban és a szolgáltatásokban bevezették a minimálbért. A Bundesbank ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a túl gyors bérnövekedés miatt a cégek elbocsáthatnak embereket és visszafoghatják beruházásaikat. Ezért a bérnövekedés csupán ideiglenesen dobhatja meg a fogyasztói kiadásokat.