Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák politikus ugyanakkor világossá tette, hogy minden ilyen léptékű projekt esetében tiszteletben kell tartani az uniós jogot. Vlagyimir Putyin a brüsszeli követelményekkel indokolta a múlt héten a vezeték építésének leállítását. Az uniós jog szerint nem lehet ugyanaz a vezeték üzemeltetője, mint akié a gáz, mert ezáltal monopolhelyzetbe kerül, s tetszése szerint alakíthatja az árakat.

"Ha bárki bármilyen projektet európai földön akar megvalósítani, annak tiszteletben kell tartania az uniós jogot" - szögezte le Sefcovic.

A bizottság alelnöke beszélt a tanácsülés utáni egyeztetésekről is a Déli Áramlatban érintett uniós tagországok tárcavezetőivel. Ezzel összefüggésben tudatta, hogy alapvetően információcserére számít, mert hivatalos forrásból nem kaptak értesítést. Mint mondta, minden tagállam miniszterétől szeretne pontos tájékoztatást kapni az országok helyzetének sajátságairól, hogy milyen más energiaforrások állnak rendelkezésükre, milyen prioritásaik vannak. Sefcovic azon a téren is számít a tagállamok észrevételeire, hogy szerintük hogyan tud segíteni az Európai Bizottság a rendelkezésére álló 3 eszközzel, a határokon átnyúló projekteket finanszírozni hivatott pénzalappal, az úgynevezett Európai Összekapcsolási Eszközzel, a nemrég bejelentett 315 milliárd eurós beruházási csomaggal és a tavaly elfogadott, úgynevezett közös érdeknek számító projekteket tartalmazó listával.

"Az Európai Unió segíteni akar. Az Európai Unió célja, hogy minden tagállam számára megtaláljuk a legjobb megoldást" - hangoztatta Sefcovic. A biztos azt is közölte: azokat az országokat is tájékoztatni fogják, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de a Déli Áramlatban részt vesznek, vagy részt vettek volna.

A miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Olaszország miniszterhelyettese, Claudio De Vincenti úgy értékelte, hogy az orosz döntést követően a jövő felé kell fordulni, s biztosítani kell az energiaellátást. Mint mondta: ragaszkodni kell az uniós szabályokhoz, s bíztak abban, hogy azok tiszteletben tartása mellett is megépíthető a vezeték.

"Meg kell erősítenünk energiastratégiánkat. Nem csak az ellátási útvonalak, hanem a források, a beszállító országok terén is diverzifikációra van szükség" - hangsúlyozta De Vincenti. Példaként a az úgynevezett déli energiafolyosót, cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálok kiépítését és a Földközi-tenger északi és déli partját összekötő energiahidat említette.

"Mi is csak akkor hallottunk a vezeték lefújásáról, amikor a többi tagállam, amikor Vlagyimir Putyin bejelentette" - tudatta a miniszterhelyettes.

A déli energiafolyosóval összefüggésben Sefcovic megerősítette: az azeriek ígéretet tettek, hogy menetrend szerint halad annak a projektnek a megvalósítása, amely 2019-re képes lesz földgázt szállítani az unió határáig a Kaszpi-tenger partjáról.