Brüsszel csökkentené az alternatív energia támogatását

Az Európai Bizottság szerint az unióban mindaddig emelkedni fognak az energiaárak, amíg a kormányok nem fogadnak el szigorú szabályokat az alternatív energia termelésének támogatásáról.
Papp Zsolt, 2013. november 5. kedd, 16:56
Fotó: Napi.hu

A bizottság kedden közzétett közleménye szerint a szubvenciókat fokozatosan fel kell számolni, és addig is rugalmasabbá kell tenni a támogatási rendszert oly módon, hogy a szubvenciók a piaci feltételeknek megfelelően csökkenjenek vagy nőjenek.

Ha az állami beavatkozást nem tervezik meg gondosan, akkor súlyosan torzulhat a piac, és emelkedhetnek az árak - hangsúlyozta a közleményben Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa. A bizottság várhatóan a következő hetekben hozza nyilvánosságra a villamosenergia-piac állami támogatására vonatkozó hivatalos irányelveit és a jövő év elején véglegesíti őket.

Az unióban jó ideje folyik a politikai vita az energiaárakról, és a felhasználók tiltakozásáról az áremelkedés ellen.

A villamos energia drágulását nagyrészt a nap- és a szélenergia-termelés nagyvonalú támogatásának tudják be, ugyanakkor a fosszilis tüzelőanyag alapú erőművek üzemeltetői arra panaszkodnak, hogy ezek az erőművek veszteségessé válnak.

A legerősebb tiltakozás Németországban tapasztalható. A német kormány elképzelései szerint az országnak az atomenergiáról és a fosszilis energiahordozókról át kell állnia a megújuló energiaforrásokra. 2030-ig az összes megtermelt energia felének, 2050-re a 80 százalékának szél, nap és más megújuló energiaforrásokból kell származnia. A költségbecslések szerint azonban az átállás a következő 25 évben már ezer milliárd euróba fog kerülni. A német gyáriparosok szövetsége (BDI) korábban hangsúlyozta, hogy nem maradhatnak tovább csendben, miközben "idealisták tönkreteszik" az ország energiapolitikáját és veszélyeztetik a német ipar nemzetközi versenyképességét is.

A német vegyipari társaság szerint elszabadultak az energiaárak. A német elektromos áram ára gyorsabban növekszik, mint máshol Európában, és már kétszer annyiba kerül, mint az Egyesült Államokban.

A bizottság keddi közleménye, ahogy azt már korábban jelezték, nem terjed ki az atomenergia támogatására, amely már "érett technológia". Ez nem jelenti szükségképpen azt, hogy a nukleáris energia támogatása illegálisnak minősül, mert minden eset egyedi elbírálás alá esik. Nagy-Britannia már korábban reményét fejezte ki, hogy a bizottság jóváhagyja egy atomerőmű finanszírozására vonatkozó terveit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.11.06 11:18

@hat106: A maghasadásos technológia talán mégsem sorolható be az alternatív energiatermelés fogalmába. Az atomerőműveket az Unió pedig nem tiltotta be, legfeljebb nem ad hozzá támogatást.
Ami pedig Paks bővítését illeti, az elsősorban nem az Uniónak nem tetszik, hanem sok magyar állampolgárnak.

Egyébként mi is az amit elveszünk, ami jár nekünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.06 10:39

Lehet próbálkozni.
2014-ben indul Paks II., ha tetszik, ha nem.
Az uniónak majd nem tetszik.
Nekünk sem tetszik az unió pár döntése.
Ez már csak így van. Adok-kapok.
Most éppen elvesszük ami jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html