Brüsszel hétfőn is zárva - 16 embert letartóztattak

Éjfélig 16 gyanúsítottat tartóztatott le a terroristákra vadászó belga rendőrség, de a fő célpont, Salah Abdeslam nem volt köztük. A fokozott terrorveszély miatt a brüsszeli metró hétfőn is zárva lesz, ahogy az óvodák, iskolák és egyetemek is.
Inforádió, MTI, 2015. november 23. hétfő, 08:21
Fotó: MTI/EPA

Az országszerte razziázó belga rendőrök legkevesebb 16 embert tartóztattak le, miközben a hatóságok meghosszabbították a rendkívüli biztonsági intézkedéseket - attól tartva, hogy a párizsi támadásokhoz hasonló merényletek történhetnek Belgiumban. Brüsszelben lezárták a fő turistalátványosságnak számító Grand Place-t, a főteret és a rendőrség házkutatásokat tartott Liege-ben, és Charleroi-ban is.

Brüsszel felett helikopterek köröztek, a rendőrök éttermeket ürítettek ki és azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ne menjenek az ablakok közelébe.

A hatóságok az éjszaka azt mondták, hogy nem sikerült elfogni Salah Abdeslamot, a több, mint egy hete történt párizsi merényletekben résztvevő terrorcsoport egyetlen életben maradt tagját. Feltételezések szerint Abdeslam az utolsó pillanatban meggondolhatta magát, és nem hajtotta végre megbízását. Erre utal az Iszlám Állam üzenete, amely 8 dzsihádista részvételét és a Párizsi 18. kerületben is végrehajtott támadást említi.

Valójában a hatóságok 7 merénylőről tudnak és a 18. kerületben nem történt merénylet. Abdeslam - aki később visszamenekült Brüsszelbe és ott eltűnt - épp itt hagyta hátra sietve az autóját.

Közben Brüsszelben - a hétvégi óvintézkedések meghosszabbítása miatt - hétfőn is zárva marad a metró, az óvodák, iskolák és más oktatási intézmények.

"Továbbra is attól tartunk, hogy a párizsihoz hasonló merényletek történhetnek nálunk. Arra utalnak a jelek, hogy a tömegközlekedés, üzletközpontok, bevásárlóutcák és nagy tömegeket vonzó helyszínek lehetnek a célpontok" - mondta Charles Michel belga szövetségi miniszterelnök egy vasárnap délutáni sajtótájékoztatón.

A belga kormány előzőleg a legmagasabb - négyes szintűre - emelte a terrorfenyegetettség szintjét és több száz katonát és rendőrt küldött az utcákra.

Bár a turistalátványosságok egy ideig még nyitva voltak, a látogatóknak egy idő után nem volt hová menniük Brüsszelben: az üzletek, éttermek, múzeumok és mozik is zárva tartottak. Nem nyitott ki a központi pályaudvar, a Gare du Midi közelében található piac sem.

A belga belügyminisztérium szerint a párizsi támadásokhoz köthető több gyanúsított is az országban bujkálhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2015.11.23 10:34

A liberálisok magukból indultak ki. Szolidárisnak, megértőnek, befogadónak kell lenni, na meg persze előítélet mentesnek az idegennel és a mássággal szemben és nem gyanakvónak. A Párizsi 129 halott is zömében liberális tapsolója volt az iszlám érkezésének a több száz sebesülttel együtt és csak azért kellett meghalniuk mert mások megítélésénél magukból indultak ki. Úgy vélem hogy le kell vonni a tanulságot a történtekből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2015.11.23 10:26

Miután tömegével engedték be az iszlámot, nyilvánvaló volt hogy rövidesen ilyen című/tartalmú cikkekkel lesz tele a sajtó. Nemrég azt írtam hogy rövidesen meg kell tanítaniuk a keresztény-liberális nyugatiaknak a gyerekeiket fedezékről fedezékre szökellve eljutni az iskolába. A jelek szerint erre már nem lesz szükség miután az iskolák beszüntették tevékenységüket az iszlám terror kezdete óta. A keresztény-liberális nyugat a poklot engedte be a határain mikor csak egy iszlám vallású is bejutott. Iszlám a keresztény-liberális világban egyenlő farkas a birkaakolban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html