Az Európai Bizottság még nem reagált a magyar kormány kérésére, amelyben a nemzetközi pénzügyi tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter találkozót kért a gazdasági és pénzügyi EU-biztostól. A BruxInfo úgy tudja, Fellegi Tamás a január 16-án kezdődő héten szeretne találkozni Brüsszelben Olli Rehnnel (képünkön), és a portálnak nyilatkozó bizottsági tisztviselők szerint ezt a bizottsági alelnök nem fogja elutasítani.

Lehet ez udvariassági látogatás, vagy bármi más, de az biztos, hogy Olli Rehn nem hajlandó addig nemzetközi készenléti hitelről, vagy bármilyen más pénzügyi segítségről tárgyalni a kormánnyal, amíg le nem zárul a jegybanktörvény uniós vizsgálata - mondta el egy bizottsági forrás.

A magyar ügyek január 11-én kerülnek terítékre az EB ülésén

A Brüsszel által vitatott jogszabályt december 30-án fogadta el az Országgyűlés, miután a kormányfő jelezte a törvényt aggályosnak tartó bizottsági elnöknek, hogy nem változtatnak a jogszabályon. Az Európai Bizottság 2011 utolsó napjaiban megkezdte a törvény vizsgálatát, amelyben azt nézi majd meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank működési rendszerét lefektető törvény megfelel-e az európai uniós jogszabályoknak.

José Manuel Barroso bizottsági elnök és más bizottsági tisztviselők már többször jelezték, hogy az új törvény vélhetőleg nem felel meg annak a követelménynek, amely szerint a tagállami központi bankoknak a politikától teljesen függetlenül kell működniük.

A testület szóvivője nem tudta megmondani, hogy mikor zárulhat le a törvény vizsgálata, az azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy a "magyar ügyek" szempontjából a jövő szerda lesz a következő kulcsdátum, az Európai Bizottság (EB) ugyanis január 11-én ül össze először, és az ülésen téma lesz Magyarország is. Olivier Bailly azt sem kívánta megjósolni, hogy milyen döntés születhet jövő szerdán, sőt, az sem biztos, hogy lesz bármilyen döntés is.

Ilyen uniós szankciók várhatnak Magyarországra

A Bizottság kezében egyelőre több eszköz is van. Mint a nemzetközi pénzügyi segítség egyik esetleges folyósítója, a testület fenntartja magának a jogot, hogy ne kezdjen tárgyalásokat egy nemzetközi készenléti hitelről, amíg nem teljesülnek az általa támasztott feltételek.

Ezen felül, Brüsszel kötelezettségszegési eljárást kezdeményezhet akkor, ha úgy látja, hogy egyes magyar törvények nem felelnek meg uniós jogszabályoknak. Jelenleg a jegybanktörvény mellett vizsgál a Bizottság a magyar alaptörvényhez kötődő több jogszabályt is: ezek között van az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetését, és az igazságügyi reform részleteit tartalmazó jogszabály. Nem kizárt, hogy ezek a vizsgálatok a napokban lezárulnak, de mivel az elemzéseket különböző bizottsági szolgálatok végzik, nem lehet tudni, hogy mikor fejeződhetnek be.

Erősödhet a nyomás hazánkra

A Bizottságnál mindenesetre furcsállják, hogy Magyarországot egyelőre nem érte nagyobb nyomás a többi tagállam részéről. Péntekig a francia, a luxemburgi és a finn kormány fejezte ki rosszallását, a testület viszont nagyobb nemzetközi ellenállást látna szívesen, nemcsak a többi tagország, hanem az Európai Parlament részéről is.