Brüsszel kételkedik a szabadkereskedelmi tárgyalások sikerében

Kételkedik a transzatlanti szabadkereskedelmi övezetéről szóló szerződésről (TTIP) folytatott tárgyalások sikerében az Európai Bizottság - írta kedden a Süddeutsche Zeitung című német lap.
MTI-Eco, 2016. május 3. kedd, 19:23
Fotó: Reuters

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szerződéséről zajló tárgyalásokat az EU nevében folytató brüsszeli bizottság felső vezetése szerint erősen kétséges, hogy sikerül az év végére tető alá hozni az egyezményt, mert az amerikai fél nemigen tesz engedményeket. Amennyiben pedig nincs áttörés, a novemberi amerikai, a 2016-os németországi és a 2017-es franciaországi választások miatt egészen 2017 végéig szüneteltetni kellene a tárgyalásokat, és utána igen nehéz lenne új lendületet adni a folyamatnak.

A bizottságban attól is tartanak, hogy miként reagál majd a tárgyalások titkosságához ragaszkodó amerikai fél a Greenpeace nemzetközi környezetvédő civil szervezet hétfői kiszivárogtatására - írta a Süddeutsche Zeitung.

A lap nemcsak név nélkül nyilatkozó bizottsági forrásokat idézett, hanem az uniós főtárgyalót, Garcia Bercerot, aki a Greenpeace által nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmát megerősítve elismerte, hogy nehezen halad az egyeztetés az európai autóipari termékek és az amerikai mezőgazdasági termékek exportjáról, és az ügyet valószínűleg majd csak a tárgyalások végén zárják le.

"Nagyon-nagyon messze vagyunk a megállapodástól ebben a kérdésben" - mondta a bizottsági tisztségviselő. Hozzátette, hogy az amerikaiaknak jelentősen módosítania kell álláspontjukon a megelőzés elvén alapuló európai fogyasztóvédelmi szabályokat illetően. Az uniós szabályozás alapján csak olyan terméket lehet termelni és forgalomba hozni, amely bizonyítottan biztonságos, míg az amerikai szemlélet fordított, alapelve szerint csak olyan termék előállítását és forgalmazását lehet megtiltani, amely bizonyítottan káros, ártalmas. A kiszivárogtatott iratok szerint az amerikai fél ragaszkodik saját elve érvényesüléséhez, ami akár azt is eredményezheti, hogy génmódosított amerikai élelmiszerek kerülnek az európai piacra.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) nevű egyezményről 2013-ban kezdődtek a tárgyalások. Eddig 13 tárgyalási fordulót tartottak, zárt ajtók mögött. A Greenpeace által megszerzett iratanyag az első olyan hitelesnek mondott dokumentumgyűjtemény, amely betekintést enged a nyilvánosságnak a tárgyalások menetébe.

A tárgyalások célja a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása annak érdekében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások áramlása az EU és az Egyesült Államok között. A tervezett megállapodás az eleve viszonylag alacsony vámkorlátok lebontása mellett arról szól, hogy összehangolják az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai előírásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.05.04 09:55

A MAGYAR ÁLLÁSPONT NEM VÁLTOZOTT: TOVÁBB KELL TÁRGYALNI AZ AMERIKAI MULTIKKAL

http://alfahir.hu/a_magyar_allaspont_nem_valtozott_tovabb_kell_targyalni_az_amerikai_multikkal
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html