Az unió kormányközi döntéshozó fórumán, az EU Tanácsában kedden délelőtt tartották a második meghallgatást a magyarországi helyzetről, amiről élő mobilos közvetítést tartott Kovács Zoltán államtitkár. Ennek szerves része volt az is, hogy a nem nyilvános találkozóról Twitteren közzétett üzeneteiben még Soros kórusnak is nevezte az őt meghallgatókat. A magyar uniós kommunikátort ezért majdnem kidobatták az ülésről.

Az Euronews ennek kapcsán arról ír, hogy az ügy miatt sürgős írásos magyarázatot várt a finn uniós elnökség a magyar politikus keddi viselkedésére. A magyar kormány válaszolt, de Tytti Tuppurainen, a soros elnökség képviselője, Finnország EU ügyekért felelős minisztere, elégtelennek és hiányosnak értékelte a magyar választ.

Tuppurainen a Twitteren írt dupla bejegyzésben panaszolta el a magyar kormány hozzáállását. Majd azt is bejelentette, hogy a tagállamok uniós nagyköveteinek a találkozóján (Coreper) is tárgyalják majd.

"Átgázolni a Tanács találkozóinak a titoktartásán nagyon komoly dolog" - hangsúlyozta a finn miniszter.

 

 

Az Általános Ügyek Tanácsában december 10-én tartották Magyarország második meghallgatását a hetes cikkely szerinti eljárás keretében. Az első meghallgatás is zárt ülés volt még szeptemberben, amiről később szivárogtak ki információk. Cikkünket a meghallgatásról elhangzottakról ide kattintva találják - idézi fel az Euronews.