Brüsszel még vizsgálja a röghöz kötést

A hallgatói szerződés ügyében bejelentett legújabb változásokat is megvizsgálja az Európai Bizottság, mielőtt dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e Magyarország ellen ez ügyben - erről Andor László foglalkoztatásért felelős EU-biztos beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában.
MTI-Eco, 2013. április 17. szerda, 08:25
Fotó: Napi.hu

A lap szerdai számában megjelent interjúban Andor László úgy fogalmazott: látni lehet azt, hogy van egyfajta törekvés a kormányzat részéről, hogy igazodjon a Bizottság elvárásaihoz, vagy azok legalább egy részéhez. Két fontos észrevétel volt a bizottsági álláspontban: a célzottság, illetve az arányosság kérdése, vagyis meg kell állapítani azt, hogy mi a konkrét munkaerőpiaci probléma, amelyre válaszul a szabad munkavállalás korlátozásával akar élni a kormány, illetve hogy a korlátozás arányban legyen a probléma nagyságával - mondta az uniós biztos.

A szabályozással szemben emelt kifogások miatt az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított, amely akár a kötelezettségszegési eljárás elindításához is elvezethet. Az EU tavaly ősszel kezdte el a konzultációt a magyar kormánnyal az úgynevezett pilot-eljárás keretében azzal kapcsolatban, hogy a hallgatói szerződések szabályozása összhangban áll-e az uniós jogszabályokkal. A szaktárca már februárban elküldte a válaszlevelét, azonban azóta sok fejlemény történt az ügyben - mondta Andor. Az a levél ugyanis már nem tükrözi a jelenlegi helyzetet. A legutóbbi fejleményekből nincs is minden lefordítva angolra, vagy más bizottsági munkanyelvre, ami alapján a Bizottság szakértői meg tudják vizsgálni a kialakítandó szabályozást. Ez pedig késlelteti azt, hogy végleges álláspont szülessen a Bizottság részéről - tette hozzá a biztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.04.17 11:10

Nincs röghözkötés ,csak az agyelszívás nem lesz olyan könnyű...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html