Brüsszel nem tervez menekülttáborokat az unió területén kívül

Az Európai Bizottság nem tervezi menekülttáborok vagy menedékkérelmek befogadásával foglalkozó központok létrehozását az unió területén kívül - közölte Natasha Bertaud bizottsági szóvivő Brüsszelben pénteken, egy, Orbán Viktor magyar kormányfő korábbi kijelentésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva.
MTI, 2017. január 6. péntek, 14:22
Fotó: MTI/EPA

A hatályos uniós szabályozások szerint az európai menekültjog iránti kérelem rendszere nem terjeszthető ki az Európai Unió határain kívülre. Ez a közös európai menekültügyi rendszer megújítására tett bizottsági javaslatokban foglaltakra is igaz - mondta Natasha Bertaud.

A szóvivő szerint az uniós bizottság kapcsolatban áll és tárgyalásokat folytat Magyarországgal a menekültek visszafogadásáról szóló, a dublini egyezményben rögzített szabályozással kapcsolatban.

Orbán Viktor szeptember végén Bécsben, az uniós migrációs csúcstalálkozón egyebek közt szorgalmazta Líbia stabilizálását és "egyben tartását". Úgy vélte, ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a "gigantikus menekültvárost", ahová vissza kellene vinni az onnan Európába érkezett illegális bevándorlókat, hogy ott várják meg menekültjogi eljárásuk lefolytatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK