Az elemzői konszenzusnál jóval nagyobb mértékben, 80,4 pontra esett vissza a brüsszeli üzleti hangulatindex októberben. A szeptemberi 87,7-hez képest ez 7,3 pont mínuszt jelent, az előrejelzések viszont még csak 1,7 pontos csökkenéssel számoltak. Az adatgyűjtés 1985-ös megindulása óta ez volt a legnagyobb visszaesés egy hónap alatt. Az Európai Bizottság által összeállított index egyszerre tükrözi az eurorégió üzleti szereplőinek és fogyasztóinak várakozásait.

2004 óta nem látott szintre süllyedt az európai kiskereskedelmi forgalom is. A Bloomberg által összeállított kiskereskedelmi eladási index a szeptemberi 46,2-ről októberben 44,3 pontra esett vissza.

Ugyanakkor relatíve kedvező hírek érkeznek az eurózóna legnagyobb gazdaságáról, Németországban az inflációs és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbben alakult a vártnál. Az állástalanok száma a kedvezőtlen világgazdasági körülmények ellenére 3 millió alá süllyedt októberben, amire 16 éve nem volt példa. A munkanélküliség immáron 32 hónapja folyamatosan csökken (jelenleg 7,5 százalék), ami a leghosszabb időszaknak számít az újraegyesítés óta.

Elemzők szerint a világgazdasági visszaesés hatásai a külföldi rendelések csökkenésén keresztül csak késleltetve érik el az exportorientált német gazdaságot, ráadásul az elmúlt évek reformjai nyomán a német munkaerőpiac sokkal rugalmasabb, ami ismét csak tompítja a negatív keresleti sokkot.

A német inflációs adatok szintén bizakodásra adnak okot, a pénzromlás üteme a szeptemberi 3-ról októberben 2,5 százalékra mérséklődött. A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a háttérben elsősorban az olajárak esése áll. A német infláció gyengülése lehetőséget adhat az ECB-nek további kamatvágásokra. Mindezek ellenére a német gazdaságot is recesszió fenyegeti, Angela Merkel nemrég jelentette be, hogy a kormány a jövő évi GDP-növekedési előrejelzést 0,1 százalékra módosítja.