Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem vagyok se galamb, se héja, inkább bagolynak tekintem magam. Egy bölcs bagolynak" - mondta Christine Lagarde, aki november 1-től átvette Mario Draghitól az Európai Központi Bank elnöki tisztjét. A francia pénzügyi végzettség híján lévő jegybankártól azt várják, hogy az ECB az eddigi kármentő, visszafogott szerepéből kilép majd, de egyelőre a markánsabb lépések még váratnak magukra.

Emellett többedik nekifutásra, a magyar, román és francia jelöltek cseréje után megválasztották november 27-én az új Európai Bizottságot. Az Ursula von der Leyen vezette testületben a Trócsányi László volt-igazságügyminiszter helyett nominált Várhelyi Olivér kapta a bővítési posztot.

Így biztossá vált az is, hogy Jean-Claude Juncker egy kisebb hosszabbítás után decemberben végleg leadja az Európai Bizottság vezetését.

Szaúd-Arábia bejelentette nagy tervét

Az Aramco, a világ legnagyobb olajipari cége november elején hivatalosan is bejelentette, hogy tőzsdére viszi részvényeit. A lépés végül decemberben meg is történt. Novemberben pedig az állam arról beszélt, hogy 1,6-1,8 ezer milliárd dollárra taksálja a cég értékét. A művelet megkezdéséig az amerikai Exxon volt a legnagyobb iparági szereplő a világ tőzsdéin.

A szaúdi társaság eredménye tavaly elérte a 111 milliárd dollárt, ezzel a világ legnyereségesebb cége volt. Profitja több volt, mint az Apple, a Google anyavállalat Alphabet, és az ExxonMobil összesített nyeresége. Eközben a cég vállalta, hogy profitjából a jövőben évente minimum 75 milliárd dollárt osztalékként ki is fog fizetni a részvényeseknek.

Megállt egy estére Budapest a török hódoltság miatt

November 7-én Recep Tayyip Erdogan ellátogatott Budapestre, hogy a magyar állam- és kormányfővel találkozzon. Tartózkodásakor 1,4 millió forintnyi kordont helyezett ki a rendőrség, de túlórákra is több mint 20 millió forintot fizettek. Budapest a látogatáskor szinte teljesen megbénult, mert lezárták a budai alsó rakpartot, a Margit körutat és a -hidat, valamint a Lánchidat is. Az Andrássy út és a Hősök tere környékén is terelések voltak így a fővárosban több száz ezer embernek kellett órákat állnia vagy jelentőset kerülnie.

A találkozón Orbán Viktor és Erdogan ugyan tíz megállapodást írtak alá, köztük levéltári, kulturális és postai együttműködésekről, de a legnagyobb volumenű bejelentés az volt, hogy a Török Áramlat magyar határig érő szakasza 2021-re már üzemkész lesz.

Romániában maradt az elnök

November 24-én megtartották a romániai elnökválasztás második fordulóját, amelyet a korábbi államfő, Klaus Johannis államfő nyert meg.

Itthon pedig megkezdték a nyugdíjasoknak a 2019-re megállapított korrekció, valamint a prémiumok kézbesítését is.

Az Egyesült Államokban a Demokrata Párt előválasztásába becsatlakozott hivatalos jelölti aspiránsként Michael Bloomberg vállalkozó, a világ 9. leggazdagabb embere, New York City korábbi polgármestere.