Lengyelországban a városőrség új jogosultságot szerzett. E szerint belenézhet az emberek szemetébe, és büntethet is, ha a szelektíven gyűjtendő hulladékot nem külön kukába helyezik - tudósított a gazeta.pl.

A drákói szigor oka, hogy sokan ezt nem megfelelően szemetelnek, figyelmetlenségből, lustaságból vagy a szabályok figyelmen kívül hagyásából sokan fittyet hánytak a környezet védelmére.

Az új rendelkezés szerint - amelynek most járt le az egy hónapos türelmi ideje - 500 zloty (40 ezer forint)  büntetést szabhatnak ki arra, aki más tárolóba dobta a szelektíven gyűjtendő szemetet, mint kellett volna.

Varsóban korábban is ellenőrizték a szemét megfelelő kidobását, de csak figyelmeztethették a vétkeseket, pénzbüntetést nem szabhattak ki. Az új szigor jegyében a házakat és a lakásszövetkezeteket is ellenőrizhetik, az utóbbi esetben a gondnokot büntetik meg, ha hibát találnak.

Nagy lakótelepeken nehéz lesz megállapítani, ki nem dobta a megfelelő tárolóba a szemetét. Ugyanakkor ez nem akadályozta meg a hatóságot abban, hogy a fővárosban már szeptember eleje óta közel 130 ellenőrzést végezzenek el, és  ezek eredményeként összesen 50 büntetést szabjanak ki.