Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Uniónak meg kell változtatnia az energiaszolgáltatás szabályozási rendszerét, beleértve ebbe a támogatásokat is, mert mostanra abszurd helyzet alakult ki az ágazatban: az árak emelkedése ellenére a cégek nem képesek profitot elérni. A vállalatokat erősen ösztönözték az alternatív energiaforrások felhasználásának bővítésére, ám az árszabályozás országról országra változik, ami hol kifizetődővé, hogy veszteségessé teszi ezeket a befektetéseket.

Ha az üzleti környezet továbbra is kiszámíthatatlan marad, akkor az európai gazdaság talpra állása után áramszünetek béníthatják meg az európai gazdaságot - fejtegette Peter Terium, a német RWE AG áramszolgáltató vezérigazgatója azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen az ágazat legnagyobb cégeinek vezetői rázúdították panaszaikat az unió szakértőire.

Jó erőművek vesznek oda

Technikailag és környezetvédelmi szempontból hatékony erőműveket zárnak be a cégek Európa minden szegletében pusztán azért, mert a rossz szabályok miatt nem tudják ezeket gazdaságosan üzemeltetni - figyelmeztetett az RWE első embere. Az EU-nak rendet kell tennie a szabályozásban ahhoz, hogy a befektetők újra fantáziát lássanak az energiaszektorban - csatlakozott kollégája, Fulvio Conti, az olasz ENEL vezérigazgatója. Az uniós és a tagországi szabályok keresztbe-kasul átfedik egymást, sokszor ellenmondó helyzetet teremtve.

Ennek eredményeként miközben a fogyasztók egyre többet fizetnek az energiáért a vállalatok nem képesek profitot elérni és a befektetők messze elkerülik az ágazatot. Egyes országok fejlesztenék a nukleáris energiát, mások leépítenék, éretlen technológiákra és a bizonytalan energiaellátást eredményező megújuló forrásokra helyezve a hangsúlyt. Ezzel a megjegyzésével nem csupán a helyzet kuszaságára mutatott rá, hanem burkoltan bírálta az Európai Bizottságot is, amely az energiatermelés támogatásával kapcsolatos új szabályjavaslatából - amely a héten jelent meg - kihagyta a támogatható energiaforrások közül nukleáris erőműveket.

Ott a gáz, itt a szén

Az amerikai palagáz-forradalom csak tovább rontja a helyzetet. Miközben az USA-ban a palagáz előretörésének köszönhetően csökken a földgáz ára, Európában a főként orosz forrásból származó energiahordozó drágul. A magasabb árak ellensúlyozására az öreg kontinensen előtérbe került a szén, ami ellentmond annak a törekvésnek, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást - mondja Gérard Mestrallet, a francia GDF Suez vezérigazgatója.

Az USA-ban az olcsó gáz kiszorítja a szenet, ami odavezet, hogy Európát elönti az itteni gázárakhoz képest olcsó amerikai szén. A gáz azonban sokkal tisztább energiaforrás, mint a szén: ugyanakkor mennyiség elégetése az előbbi esetén feleannyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint az utóbbinál.

Nagy-Britanniában, ahol az Ofgem ágazati felügyeleti hatóság adatai szerint az elmúlt négy évben 24 százalékkal drágult az energia, nagy felháborodást váltott ki, amikor az SSE szolgáltató 8,2 százalékos, az infláció háromszorosának megfelelő áremelést jelentett be. A skót cég az első a szektor hat nagy vállalata közül, amely jelentősen drágítja szolgáltatását a tél előtt, ám várhatóan nem marad egyedül ezzel a lépésével.