Brutális áramszünetekre készülhetünk?

Óriási áramszünetekre kell számítani Európában, ha nem változnak az energiaszolgáltatás árát befolyásoló állami szabályok – figyelmeztettek az ágazat nagy cégeinek vezetői hét végi tanácskozásukon. Káoszt okoz, hogy minden ország maga próbál rendet vágni az energiaiparban.
Napi.hu, 2013. október 13. vasárnap, 09:04
Fotó: Napi.hu

Az Európai Uniónak meg kell változtatnia az energiaszolgáltatás szabályozási rendszerét, beleértve ebbe a támogatásokat is, mert mostanra abszurd helyzet alakult ki az ágazatban: az árak emelkedése ellenére a cégek nem képesek profitot elérni. A vállalatokat erősen ösztönözték az alternatív energiaforrások felhasználásának bővítésére, ám az árszabályozás országról országra változik, ami hol kifizetődővé, hogy veszteségessé teszi ezeket a befektetéseket.

Ha az üzleti környezet továbbra is kiszámíthatatlan marad, akkor az európai gazdaság talpra állása után áramszünetek béníthatják meg az európai gazdaságot - fejtegette Peter Terium, a német RWE AG áramszolgáltató vezérigazgatója azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen az ágazat legnagyobb cégeinek vezetői rázúdították panaszaikat az unió szakértőire.

Jó erőművek vesznek oda

Technikailag és környezetvédelmi szempontból hatékony erőműveket zárnak be a cégek Európa minden szegletében pusztán azért, mert a rossz szabályok miatt nem tudják ezeket gazdaságosan üzemeltetni - figyelmeztetett az RWE első embere. Az EU-nak rendet kell tennie a szabályozásban ahhoz, hogy a befektetők újra fantáziát lássanak az energiaszektorban - csatlakozott kollégája, Fulvio Conti, az olasz ENEL vezérigazgatója. Az uniós és a tagországi szabályok keresztbe-kasul átfedik egymást, sokszor ellenmondó helyzetet teremtve.

Ennek eredményeként miközben a fogyasztók egyre többet fizetnek az energiáért a vállalatok nem képesek profitot elérni és a befektetők messze elkerülik az ágazatot. Egyes országok fejlesztenék a nukleáris energiát, mások leépítenék, éretlen technológiákra és a bizonytalan energiaellátást eredményező megújuló forrásokra helyezve a hangsúlyt. Ezzel a megjegyzésével nem csupán a helyzet kuszaságára mutatott rá, hanem burkoltan bírálta az Európai Bizottságot is, amely az energiatermelés támogatásával kapcsolatos új szabályjavaslatából - amely a héten jelent meg - kihagyta a támogatható energiaforrások közül nukleáris erőműveket.

Ott a gáz, itt a szén

Az amerikai palagáz-forradalom csak tovább rontja a helyzetet. Miközben az USA-ban a palagáz előretörésének köszönhetően csökken a földgáz ára, Európában a főként orosz forrásból származó energiahordozó drágul. A magasabb árak ellensúlyozására az öreg kontinensen előtérbe került a szén, ami ellentmond annak a törekvésnek, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást - mondja Gérard Mestrallet, a francia GDF Suez vezérigazgatója.

Az USA-ban az olcsó gáz kiszorítja a szenet, ami odavezet, hogy Európát elönti az itteni gázárakhoz képest olcsó amerikai szén. A gáz azonban sokkal tisztább energiaforrás, mint a szén: ugyanakkor mennyiség elégetése az előbbi esetén feleannyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint az utóbbinál.

Nagy-Britanniában, ahol az Ofgem ágazati felügyeleti hatóság adatai szerint az elmúlt négy évben 24 százalékkal drágult az energia, nagy felháborodást váltott ki, amikor az SSE szolgáltató 8,2 százalékos, az infláció háromszorosának megfelelő áremelést jelentett be. A skót cég az első a szektor hat nagy vállalata közül, amely jelentősen drágítja szolgáltatását a tél előtt, ám várhatóan nem marad egyedül ezzel a lépésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hat106, 2013.10.14 08:00

A magyar bányák bezárása szándékos volt.
A Júdás mszp-szdsz szándékosan csődbe vitette őket a hatékonytalan termeléssel és eladással.
A mecseki szén minőségében verte a német szenet.
Hígítani kellett mert a vaskályhát szétégette.
Nem volt verseny tovább jöhetett a külföldi multi garantált 8%-os (azért mint kiderült 150-200%-os lett) haszonnal.
Bányát újranyitni drágább mint újat művelés alá vonni.

Marad a kisgazdasági kitermelés a régiek helyén ameddig nem lesz pénz beindítani új tárnákat.
A CO hiszti smafu. Nagyon!!!
Tavaly is áron alul adtuk el a kontingensünk majdnem felét.

Napi.hu a brutális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.10.13 23:51

@acdc: "Édes jó Istenem ez a CO2 hiszti marhaság"

Ott a pont! Kis hazánkban is nagy hiba volt a szénbányákat bezárni és a rengeteg szenet a föld alatt hagyni, mára kiderült, hogy szükség lenne rá, hiszen a lakosság többsége a gázt még a rezsicsökkentés után sem fogja tudni megfizetni, a tűzifa iránti igényt nem fogjuk tudni kielégíteni hazai forrásból, az olaj- és villanyfűtés pedig árban nem versenyképes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lehet, 2013.10.13 22:02

Ez is a rezsicsökkentés egyik formája lehet.Ez még érzékelhető is lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2013.10.13 19:33

"előtérbe került a szén, ami ellentmond annak a törekvésnek, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást"
Édes jó Istenem ez a CO2 hiszti marhaság.
Én sima gyanakvó emberként kezdtem olvasgatni DR Miskolci Ferencről és a munkásságáról. Szakmailag toppon van a fickó néha nem mindenki számára érthető, de elég világosan kimondja, hogy az ember az ipari forradalom ellenére sem tudja a Föld éghajlatát számottevően befolyásolni, pláne a gépkocsikkal.
Ergo számomra egyből az következik, hogy mekkora mocskos nagy üzlet ez az egész co2 kvóta kereskedelem, sok sík idióta politikus kórusban ugyanazt harsogja.
Legjobb példa ezeknek a szakbarbároknak az ámokfutására a német atomerőművek elleni harc. Csóri alternatív közgazdászok,jogászok, meg füves jetik nem tudom mihez kezdenének magukkal, ha nem lennének a francia, cseh atomerőművek a német hálózatra rákapcsolva.
Szóval mindenki gazdálkodjon csak nyugodtan azzal amije van!
Ha meg hagyjuk, hogy lerohadjanak a hálózatok akkor én inkább megyek és veszek egy dízel aggregátort, mint pl az USA-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BOVLI, 2013.10.13 19:06

@VoIe: Nem kell duzzasztó vízszinttől független,néhányan mindjárt tudták milyen egyszerű !Amikor hórdókból szélkereket csináltam akkor játszottam el a gondolattal mi lenne 90'elforitanánk és 3 lapátot a viz hajtaná ?A Tiszán KIPROBÁLUK meglepő de 2kw teljesitmény a hatlapátos szerkezettől oriási A horgász tanyán sokáig üzemelt !A cigányok .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html