Az elmúlt hetekben csupa olyan hír jelent meg a világsajtóban, ami az olajár emelkedése mellett szólt. Az Irak és Irán körüli politikai feszültségek kiegészülnek az oroszországi mozgolódásokkal, valamint az egyiptomi, a szíriai és az észak-koreai helyzetből fakadó piaci idegességgel. Mindez felülírhatja a várható európai recesszióból és az amerikai gazdaság viszonylagos gyengeségéből fakadó keresletcsökkenést - vélik elemzők.

A kockázatok sorát az amerikai hadsereg iraki kivonulását követő merényletek nyitják. Irak jelenleg napi hárommillió hordó olajat termel ki, ami egy évtizede a legnagyobb mennyiség, ez kerülhet veszélybe, ha nem tudják biztosítani a belpolitikai stabilitást.

Leállhat a közel-keleti olajexport

Irán naponta 2,5 millió hordó fekete aranya exportál, a nagyját Európába, 542 ezer hordót Kínába, illetve 341 ezret Japánba. Ha az EU és az USA az ország atomprogramja miatt kereskedelmi szankciókat léptet életbe, arra kétféle választ jöhet. Irán - amely jelenleg tengeri hadgyakorlatot tart a térségben - lezárhatja a világ kőolajszállításainak egyharmadát áteresztó Hormuzi-szorost, vagy átirányíthatja kivitelék Kínába. Utóbbi ennek nyomán árengedményeket érhet el.

Oroszországban a választások megismétlését követelő tüntetések kezdték ki az ország eddig megingathatatlannak látszó politikai stabilitását. Egyiptomban ismét zavargások vannak, Szíria ugyan kicsi olajexportőr, de az ellene bevezetett szankciók harmadával vetették vissza olajtermelését. Líbia újraindult kitermelése viszont az árak csökkenését segítheti.

105 dollár vagy 110

Az elemzők az összes tényezőt figyelembe véve csak találgatni próbálják, hogyan alakulhatnak jövőre az olajárak. Az észak-amerikai WTI nyersolaj ára ma 101 dollár/hordó fölé emelkedett, ami egyes elemzők szerint arra utal, hogy 105 dollárig meg sem áll a drágulás. A londoni Berntért 109,27 dollárt kellett adni.

Egy korrekció ugyanakkor 96 dollárra vetheti vissza az árat, amit viszont visszafordíthat, hogy a befektetési alapok menedzserei úgynevezett window dressingbe kezdenek, azaz a negyedévek zárása, adataik jelentése előtt olajbefejtetésekkel próbálják javítani alapjaik hozamát. Csak a világgazdaság gyengülő növekedése miatt nem várnak az elemzők 110 dollárnál drágább WTI-t. Az árak a 85-100 dollár/hordós sávban mozoghatnak.