Brutális benzinárat hozhat a nyár

Akár ötödével is megdobhatja a világpiaci olajárat, ha Irakban elfajul a helyzet, ha a kormányellenes lázadás átterjed az ország olajtermelő déli részére, akadályozva a fekete arany exportját.
Napi.hu, 2014. június 11. szerda, 16:07
Fotó: Napi.hu

Tüskét vizionálnak a szakértők a következő hetek, hónapok olajárgrafikonjain, miután tegnap szunnita lázadók elfoglalták Irak északi nagyvárosát, Moszult. A harcok nyomán félmillió ember hagyta el a települést - foglalta össze a CNBC a hírügynökségi jelentéseket. Nuri al-Maliki miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy hirdessenek ki szükségállapotot a körzetben.

A keddi harcok egy elhúzódó polgárháború első csatáját jelenthetik a két nagy iraki iszlám népcsoport (siíták és szunniták) között, aminek a végeredménye - külső beavatkozás nélkül - egy északi és egy déli állam kialakulása lehet - véli Ray Richards, a Just Spreads pénzügyi szolgáltató cég árupiaci elemzője.

A észak-amerikai WTI nyersolaj jegyzése 33 centtel, a 105 dollár/hordós szint közelébe emelkedett, a londoni Brent ára 44 centtel növekedve a 110 dollárt ostromolta a hadi esemény nyomán. Moszul elfoglalása nem sokat jelent az olajpiac szempontjából, mert az ország északi részén jelenleg nincsenek működő olajvezetékek, ám a lázadok megrohanták a Bagdadtól 220 kilométerre lévő Baijit is, ahol olajfinomító működik. A szerda délutáni hírek szerint már a még délebbre lévő Tikritért csatáztak a kormányerőkkel.

Kiszámíthatatlan helyzet

Az Olajexportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó államok Bécsben tárgyaló olajminiszterei a 100 dollár körüli olajár mellett nem látták szükségét a beavatkozásnak. Az OPEC így továbbra is napi 30 millió hordó olajat visz a piacra. Az iraki események ugyanakkor erősen foglalkoztatták a tanácskozás résztvevőit. A bagdadi kormány képviselője igyekezett meggyőzni kollégáik arról, hogy az ország középső és déli részét ellenőrzésük alatt tartják, és északon is rendet teremtenek.

Irak jelenleg napi 3,6 millió hordóval járul hozzá a világ olajellátásához, amit négymillióra akar növelni. Elemzők azonban úgy vélik, hogy ha a belső konfliktus áthúzódik délre, akkor ezt a célt el lehet felejteni. Az iraki szállítások kiesése elég nagy galibát okozhat ahhoz, hogy az olaj hordónként 120 dollárra dráguljon. A megfigyelők erősen aggasztónak tartják, hogy a kormány elvesztette ellenőrzését Irak jelentős területei felett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2014.06.11 19:32

Ez így van.
Nincs a világon olyan ország ami ha összeomlana, Magyarországot nem rántaná magával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.06.11 16:34

@Zodiakus:
Ez nem így van. A rúgásra jól ráerősítünk egy erőteljes hátraugrással, aztán követeljük a több tiszteletet, és elsírjuk, hogy báncsák a magyart.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.06.11 16:18

Akkor megint szívunk.Nem történik semmi olyan a világban ami nekünk jó lenne.Semmiből nem tudunk jól kijönni.
Mi akkor lépünk előre ha hátulról jól s.ggbe rúgnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html