A bookmakerek és a szerencsejáték-fogadók egyre határozottam arra játszanak, hogy Nagy-Britannia tagja marad az EU-nak - derül ki a Bloomberg cikkéből. A britek csütörtökön döntenek népszavazáson a maradásról vagy kilépéséről (Brexit) A Ladbrokes Plc mutatója hétfőn alaposan kilengett a Remain felé.

A fogadások átlaga alapján a maradást 2/7-es odsszal adják a bukik, ami azt jelenti, hogy 74 százalékos valószínűséget adnak ennek a lehetőségnek. A kilépésre 11/4-hez lehet fogadni, ami azt jelenti, hogy aki erre tesz, az pénze 3,75-szörösét viheti haza, ha beüt a Brexit.

Döntetlen közvélemény-kutatások

A Reamain erősödését mutatja az is, hogy a hét végét követő 24 órában a fogadók 95 százaléka a maradásra, azaz a Leave elutasítására kötött fogadást. Ami a pénzt voksolását illeti, úgy tűnik, hogy a Brexit esélye hanyatlani kezdett a referendum előtti célegyenesben - foglalta össze a lényeget Jessica Bridge, a Ladbrokers szóvivője.

A fogadói piac annak ellenére mozdult el határozottan egy irányba, hogy közvélemény-kutatások ellentmondóak. Van, amelyik néhány százalékpontos Remain-, és van amelyik ugyanekkora Leave-többséget jósol. Összességében a bennmaradás mellett kampányoló Jo Cox munkáspárti képviselőnő meggyilkolása óta erősödik az EU-tagság fenntartását támogatók tábora.

Régi recept?

A Betfair online fogadóiroda beszámolója szerint van olyan fogadó, aki 315 ezer fontot (közel 127 millió forint) tett a Remainre. Ez azt jelenti, hogy ennek a pénznek az 1,28-szorosára számíthat, ha a brit szavazók kitartanak országuk uniós tagsága mellett.

A fogadói piacon megismétlődik a 2014. őszi skót függetlenségi népszavazás előtti mozgás. Akkor a referendum előtt tíz nappal a Nagy-Britanniában maradást támogatók győzelmének valószínűsége gyengült, míg a voksolás előtti napokban ugyanez erősödött - emlékeztet Naomi Totten a Betfair szakértője. Ez az iroda egyébként 75 százalékra teszi a Remain győzelmét csütörtökön.

Fordulat

A fordulat, amire Totten céloz egyébként óriási. A múlt héten volt olyan nap, amikor a Brexit esélyét 40 százalékra tették a bookmakerek. Hasonló változás figyelheti meg például a Bloomberg összesítő mutatójában (amely a közvélemény-kutatások mellett a fogadóirodák tippjeit is figyelembe veszi). Ez a hét végi 42 százalékos Brexit-valószínűségről keddre 31 százalékra esett.

"Őrült" fogadás

Enyhén szólva bátor fogadással állt elő Antanas Guoga litván parlamenti képviselő, aki pókerjátékosként gazdagodott meg - jelentette az rt.com. A többszörös milliomos kihívta egy virtuális párbajra Nigel Farange-t a brit függetlenségi párt (Ukip) vezérét. A Ukip a kilépés egyik élharcosa, Farange ennek szellemében egyik gesztusaként 1000 fontban fogadott a Brexitre.

Guogának ezzel szemben egymillió eurója van a britek maradására. Azt ajánlotta Frange-nak, hogy fogadjanak ebben az összegben a népszavazás eredményére. Ha a britek a Leave-re szavaznak, akkor ő utalja át ezt az összeget jótékonysági célra, ha viszont a Remain győz, akkor a Ukip vezére tegye ugyanezt.