Brutális fordulat jöhet az áramárakban

Egy évtizeden belül óriási felfordulást hozhat az elektromos áram piacán a napenergia felhasználása. Az újdonsággal szemben lassan miden ellenérv érvényét veszti.
Napi.hu, 2014. június 4. szerda, 20:03
Fotó: Reuters

Egyelőre még korai kijelenteni, hogy a napenergia kiüti a jelenlegi áramtermelési módokat, és egyszerűen átveszi a helyüket. A városi környezetben élő fogyasztók, akik például nem tudnak saját napelemeket használni, jó ideig kiszolgáltatottak maradnak a hagyományos közüzemi áramszolgáltatóknak. Nem arról van szó azonban, hogy évtizedeket kell még várni a változásokra - derül ki a CNBC összefoglalójából.

Az alternatív energiaforrások két formájával, a nap- és a szélenergiával az a gond, hogy csak nappal, illetve szeles időjárásban működnek - ismétli el a régi kifogásokat Lord Ronald Oxburgh brit felsőházi képviselő, aki korábban elnöki teendőket látott el a Royal Dutch Shell olajmulti nagy-britanniai vállalatánál. Az új energiatermelési technológiák csak akkor fognak működni, ha kiegészülnek az áram megfelelő tárolására alkalmas eszközökkel - tette hozzá a CNBC fórumán felszólalva. Tartalék forrásra van szükség, és ezt jelenleg a fosszilis energiahordozók kínálják.

Valami készül

Részben aláírja az előbbi véleményt a városfejlesztéssel foglalkozó szingapúri Liu Thai-Ker professzor. A városállam igyekszik önellátóvá válni az energiatermelésben, amire elvileg a napenergia kínál lehetőséget. A szél arrafelé nem elég erős, egy atomerőmű építése a sűrűn lakott térségben ki van zárva. Egyelőre azonban csak annyit tudtak elérni, hogy igyekeznek minél nagyobb mértékben kiegészítő forrásként használni a napenergiát.

A szakértők egy része azonban úgy látja, hogy a napenergetikai beruházások csökkenő költsége nyomán ez az energiaforma belátható időn belül versenyre kelhet a fosszilis energiahordozókkal és felhasználása alááshatja a tradicionális áramszolgáltatók finanszírozását. A napenergia tíz éven belül átszabhatja a piacot - állította a New York-i Bernstein Research tőzsdei tanácsadó cég áprilisi jelentésében.

Gyengülő ellenérv

Oxburgh nem hisz a zöldenergia időszakos rendelkezésre állását megoldó akkumulátorokban, a Bernstein szakértői viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy lassan eljár az idő az ezekkel kapcsolatos kétségek felett. A tanácsadó cég úgy számol, hogy az áramszolgáltatók részben akkuk tömeges telepítésével fognak védekezni a napenergia berobbanása ellen.

A csúcsfogyasztási időszakok, amikor a legtöbbet kaphatnak az áramért, ugyanis nappal vannak, így ilyenkor az alternatív energia elviheti a bevételeiket. Ha azonban az ezeken kívüli időszakokban olcsón termelnek energiát, amelyet el tudnak tárolni és a csúcsfogyasztás idején be tudnak nyomni a hálózatba, akkor szép haszonra tehetnek szert.

Az autóiparban eddig kudarcot vallott akkumulátorok, amelyek túl nehezek, túl rugalmatlanok voltak és hajlamosak a túlmelegedésre, kiválóan megfelelhetnek arra, hogy a háztartások energiaellátásban használják fel őket - hangsúlyozza a Bernstein. Hasonlóan okoskodnak a Barclays bank szakértői is.

Számoljuk újra!

A villanyautóknak készülő akkuk azért voltak drágák (egy kilowattóra teljesítményre vetítve), mert túlságosan egy bizonyos célra szánták őket és kis tételben készültek. Az elektromos autóra specializálódott amerikai Tesla azonban magasabb szinte emelte a mobiltelefonok akkutechnológiájának felhasználását az autóiparban, ami újraszabja árakat.

Azzal az energiával, amivel egy autót néhány száz kilométeren át el lehet mozgatni, egy átlagos háztartás két-három napig elvan - teszi hozzá elemzésében a Barclays.

A szakértők emellett járulékos hasznokkal is számolnak. Ha egy ház tetejétől megfelelő távolságra helyeznek el napelemekt, akkor nem csupán elektromos energiát termelhetnek, hanem csökkentik a tetőn át érkező és távozó hőt, ami mérsékelheti a légkondicionálás és a fűtés iránti igényt. Liu emellett megemlíti, hogy Szingapúrban például kelet-nyugati elhelyezés helyett észak-déli irányúra építik az épületeket, így kevesebb napsütés éri azokat, ami szintén csökkenti a hűtési költséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2014.06.05 12:19

@Archer58:
Ez ugyanúgy negyedik generációs, mint az Allegro, csak az gázhűtéses és nem sóolvadékos mint ez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2014.06.05 12:14

@rw: Ilyet is találtam. 2030 már nincs olyan messze.

"A sóolvadékos gyorsreaktor (Molten Salt Fast Reactor, MSFR) egyike azoknak az úgynevezett negyedik generációs atomreaktor típusoknak, melyektől azt várják, hogy 2030 utáni üzembe állásukkal jelentősen javítsák a nukleáris üzemanyag hasznosításának hatásfokát, és csökkentsék a keletkező radioaktív hulladék mennyiségét, környezeti veszélyességét."

Az első blokk 2032-ig üzemel, a többi kicsit tovább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

steve2, 2014.06.05 12:06

"Brutális fordulat jöhet az áramárakban" Kizárt. Mi a stabilitás jegyében az áramárak csökkenését is megállítjuk határainknál. Hiszen amint tudjuk, Paks II. az évszázad üzlete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.06.05 11:55

@Archer58: Tóriumos erőmű is azt hiszem még csak kísérleti van, nem mernék fogadni rá hogy kijönne 3000mrd-ből egy produktív reaktor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2014.06.05 11:39

@rw:
Lusta vagyok utána nézni, hogy meddig vették vissza az oroszok a kiégett fűtőelemeket. Van is nekik bombájuk.
Egyébként pedig építsünk tóriumos erőművet, 3000 milliárdból már összejönne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html