Uli Höness adóelkerülési botránya idei mélypontjára taszította a németországi kormányzó pártok népszerűségi indexét, ugyanis a Bayern München futballklub elnöke közismert támogatója Angela Merkel kancellárnak - emlékeztetett a Financial Times. A CDU-CSU pártszövetséget december óta először 40 százalék alatt mérték a közvélemény-kutatók. Két héttel ezelőtt még két százalékpontos pluszt jegyeztek fel, míg most három százalékpontos mínuszt tapasztaltak a Forsa kutatóintézet szakemberei. A jobbközép pártcsoport ugyan még mindig bőven a legnagyobb politikai erő lenne a parlamentben, ám a legerősebb ellenfele, a szociáldemokrata SPD természetesen addig üti vasat a botrány ügyében, amíg meleg.

Höness focistaként, majd klubelnökként és sikeres vállalkozóként az egyik legismertebb celeb Németországban, ám a múlt hónapban elismerte, hogy a német adóhatóságok szeme elől elrejtett svájci bankszámlával rendelkezett. Egy lapinterjúban azt mondta, hogy a milliókat tartalmazó bankszámlát, amelynek forrását Robert Louis-Dreyfus, az Adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója biztosította, gyakran extrém kockázattal járó piaci spekulációra használta. Bárcsak lehetőségem lenne személyesen elmagyarázni a kancellárnak, hogyan is történt mindez - próbált a Die Zeit olvasóinak könnyzacskóira hatni.

Robbant az új párt?

Merkel pusztán annyit üzent szóvivője útján, hogy nagyot csalódott támogatójában. Az SPD eközben igyekszik úgy beállítani a CDU-CSU párost, hogy puhán lép fel az adóelkerülőkkel szemben. Ehhez érvet szolgáltat, hogy csak az ellenzék ellenállása akadályozta meg annak a törvénynek az elfogadását, amely forrásadó megfizetése mellett névtelenséget garantált volna a külföldi bankszámlájukat feltáró németeknek. Höness csak ezt követően ismerte el viselt dolgait.

A Forsa felmérése szerint az SPD nem nyert az ügyön, továbbra is 23 százalékon áll, a Zöldek 14 százalékot kapnának. A jelenlegi kormánykoalíció harmadik pátja, a szabaddemokrata FDP a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék körül teljesít. Ez azt jelentheti, hogy Merkelnek jó eséllyel új koalíciós partner után kell néznie, elsősorban a 2009 előtti nagykoalíció felélesztésén gondolkodhat.

Mindent felboríthat azonban az alig két hete alakult Alternatíva Németországért párt nagy menetelése. Az euró bevezetését tévedésnek tartó, s ezért a közös európai deviza fokozatos feladását szorgalmazó politikai erő támogatását a németek 24 százaléka fontolgatja - derült ki az Infratest Dimap felméréséből. Néhány nappal ezelőtt óriás meglepetést keltett, hogy 19 százalékot mértek a főként volt CDU-s és CSU-s politikusokból verbuválódott pártnak.