Az En Marche! mozgalom közleménye szerint a stáb jelentős és összehangolt számítógépes támadás áldozata lett pénteken este, aminek következtében különféle belső információk kerültek nyilvánosságra a közösségi médiában. A párt azt írta, hogy a Facebookon többhelyütt úgy terjednek a dokumentumok, hogy eredeti szövegrészleteket kevertek össze hamisakkal, így pedig alkalmasak a súlyos dezinformációra, és ez is az összehangoltság látszatát kelti. Nagyjából kilenc gigabájtnyi adatot töltött fel egy magát EMLEAKS-nek nevező felhasználó a Pastebin nevű dokumentummegosztó portálra.

A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás vasárnap megrendezendő második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt, így Macronnak korlátozottak a lehetőségei arra, hogy érdemben válaszolni tudjon, ha esetleg olyan dolgok derülnek ki a pártja levelezéséből, amik reakciót követelnének tőle.
A választás eredményének befolyásolására alkalmas bármilyen közlést megtiltó kampánycsend pénteken éjfélkor lépett életbe.

Az En Marche! közleményében kiemelte, hogy a támadás a hivatalos kampány utolsó órájában történt, és több tízezer levél, fénykép és más belső dokumentum került nyilvánosságra. Értékelésük szerint a támadás a demokrácia destabilizálására irányul, ahogy az az Egyesült Államokban is történt a legutóbbi elnökválasztás alatt.

Macron stábja április 26-án arról számolt be, hogy hackerek több alkalommal is megpróbálták feltörni a levelezésüket, de sikertelenül. Az En Marche! a Trend Micro biztonsági cég elemzésére hivatkozva azt állítja, hogy a Pawn Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre az internetes támadást. Az orosz kormányzat következetesen tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában.

Szakértők szerint az utóbbi néhány napban összehangolt és hatalmas méretű, Macron-ellenes és Le Pen-párti dezinformációs kampány indult a Twitteren, a 4chanen és a közösségi média más oldalain.