A jövő évi szocsi téli olimpia játékok előkészületeire fordított 50 milliárd dollárból 25-30 milliárd a kiegészítő és a sportlétesítményeket építő üzletemberek zsebében landolt - állítja Borisz Nyemcov korábbi miniszterelnök-helyettes és Leonyid Martinyuk, a Szolidaritás mozgalom tagja a BBC tudósítása szerint. Az ellenzéki politikusok véleménye szerint az olimpia megrendezése nem más, mint egy szörnyű szélhámosság, amelyben a Vlagyimir Putyin államfőhöz közel álló üzletemberek, mágnások óriási summát szakítanak az állami költségvetésből. A beruházásokat közbeszerzési pályázat, azaz piaci verseny nélkül hirdették meg, aminek eredményeként az 50 milliárdos teljes költség messze minden idők legmagasabb olimpiai büdzséje.

Nyemcov és Martinyuk azon a napon álltak a nyilvánosság elé amikor Putyin Szentpéterváron találkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjaival, hogy megmutassa nekik a játékok érmeit. A két politikus és szakértőik hat hónapon keresztül elemezték a szervezés költségeit. Megvizsgálták a különbségeket az eredeti tervekhez képest és összevetették a cechet a korábbi olimpiai játékok költségtúllépéseivel. A szocsi téli olimpia kiadásai nagyobbak, mint az ezt megelőző 21 téli olimpia összes sport célú költsége együttesen - derül ki jelentésükből.

Nincs itt semmi gond

Putyin a megbízás elnyerésekor azt mondta, hogy 12 milliárd dollárból tető alá hozzák a játékokat - ennek ötszörösére emelkedtek a kiadások. Az irreális árak eredményeként elérheti a 30 milliárd dollárt az államfő környezetéhez tartozó oligarchák és vállalatok tiszta haszna - állítják az ellenzéki politikusok. Ebből az összegből háromezer kilométer autópályát lehetne építeni vagy nyolcszázezer orosz családnak lehetne lakást adni.

A bírálók szerint mindent elmond az olimpia ötletéről, hogy egy szubtropikus időjárású térségben tartják. Dmitrij Kozak, miniszterelnök-helyettes, a játékok lebonyolításának kormányzati felelőse úgy reagált erre, hogy néhány irigy ember megjegyzései ellenére Oroszország déli fővárosában, a szubtropikus éghajlatú Szocsiban fogják megtartani a játékokat. A NOB szóvivője, Mark Adams azzal intézte el az ellenzéki állításokat, hogy tapasztalataik szerint az orosz fél nagyon komolyan vett minden korrupciós vádat a szocsi olimpiával kapcsolatban.