Brutális privatizáció készül Oroszországban

Pontos listát még nem hozott nyilvánosságra az orosz kormány a privatizálandó állami vagyonokról, a pénzügyminiszter a hétvégén ugyanakkor azt mondta, hogy a magánosítás értéke eléri az ezer milliárd rubelt (1 rubel=3,45 forint).
MTI-Eco, 2016. február 14. vasárnap, 16:09
Fotó: MTI/EPA

Alekszej Kudrin azt mondta továbbá, hogy ilyen nagyságrendű privatizációt egy év alatt nem lehet lebonyolítani, két év alatt viszont igen.

A pénzügyminiszter konkrétan beszélt a Rosznyefty olajcégről, amelynek 19,5 százalékát értékesítené az állam, és az ebből származó bevétel kormányzati várakozások szerint legkevesebb 500 milliárd rubel lehet.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter nemrég azt mondta, hogy a listán szerepelhet az Alrosa, a világ legnagyobb gyémánttermelője, továbbá a Basnyefty orosz olajtermelő vállalat. Vlagyimir Putyin államfő még decemberben az Aeroflot légitársaság magánosításáról beszélt.

Érdeklődés máris mutatkozik a még hivatalosan el sem indított privatizáció iránt. Így például a Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég bejelentette: megvenné a Basnyefty olajvállalat állami részesedését. Orosz kormányzati forrás szerint a tavaly hetedik legnagyobb olajtermelő Basnyefty iránt más cégek is érdeklődnek.

Egy oligarcha már bejelentkezett

Viktor Vekszelberg orosz milliárdos pedig szombaton azt mondta, hogy megvenne néhány orosz bányát. Ő az első orosz oligarcha, aki hivatalosan is érdeklődést tanúsított a kormány privatizációs terve iránt.

Viktor Vekszelberg arra a kérdésre válaszolva, hogy érdekli-e a tavaly 3,5 milliárd dollár bevételű Alrosa vagy más bányák, a milliárdos azt válaszolta, hogy "minden az ártól függ". Majd hozzátette: "Megvennénk néhány bányát, tradicionálisan érdekeltek vagyunk az ágazatban, de meglátjuk, hogy mit ajánl az állam".

Vekszelberg leszögezte ugyanakkor: az orosz olaj- és gázipar hidegen hagyja. Ő volt az egyike annak a négy orosz milliárdos alkotta konzorciumnak, amely 2013-ban a TNK-BP olajtermelőből 27,7 milliárd dollárért adott el részesedést a Rosznyefty cégnek. Az ügylet mintegy 7 milliárd dollárral gyarapította Vekszelberg vagyonát.

Az orosz kormány azért kénytelen eladni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, ami miatt máris jelentősen kurtítani kellett a kiadásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.14 19:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2016.02.14 18:56

@Bulemia:

"Ideálunk és szövetségesünk "

Csak a tied!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.14 18:46

Mi, ázsiaiak nem ismerjük azt a szót, hogy "privatizál".

Az a szó nyugati mákony ( és nem török áfium ).

A Nemesi Állam szótárában ilyen szó nem található meg, az oroszból vett fordítás meg pontatlan.

A Nagy Orosz Állam terve nem más, mint új kezekbe adni a gyeplőt, de a gyeplőt tartó kéz tulajdonosát gyeplő majd az Orosz Állam tartja.

Ideálunk és szövetségesünk nem adja ki a családi ezüstöt, a nemes magyar állam sem tervez ilyet.

Mindkét ország befelé él, önerejéből tartja fenn magát és ezen nem kívánnak változtatni.

Ha kell - de nem, miért is kellene? - a polgárok javait is fel kell áldozni a Nemesi Állam megtartása oltárán, de most még nem tartunk ott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html