Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a sportrajongóknak, akik fel akarják keresni az augusztusi olimpiai játékok versenyeit - derül ki a BBC cikkéből. Az Expedia-csoporthoz tartozó Hotels.com internetes portál szokásos éves előrejelzése szerint az olimpia idején a tavalyi dupláját, szobánként átlag napi 213 fontot (254 euró) kell majd fizetni a londoni hotelek szolgáltatásaiért. Ráadásul ez a márciusi foglalásokra vonatkozik.

Tavaly összességében négy százalékkal nőttek a szobaárak a világon, ám az átlag jelentős eltéréseket takar. Az adósságválságba süllyedő Görögországban 10 százalékkal zuhantak az árak az egy évvel korábbihoz képest, és hasonló hatással volt az arab tavasz az észak-afrikai, illetve a japán földrengés a szigetország hoteleinek díjazására.

Egyiptomban 22, Tunéziában kilenc, a Szíriával határos Libanonban 21, Katarban 27 százalékkal kellett kevesebbet fizetnie az utazónak a szállásért, mint 2010-ben. Ázsiában átlagosan kétszázalékos mérséklődést mutatott ki a Hotel.com vizsgálata, a csendes-óceáni térségben azonban nyolc, Észak-Amerikában öt, Latin-Amerikában négy, a karibi térségben három százalékkal emelkedtek a hotelköltségek.

A legnagyobb drágulást Rio de Janeiróban és Hongkongban tapasztalták, az előbbiben 13, az utóbbiban 18 százalékkal nőttek a szobaárak. A portál szakértői felhívják a figyelmet arra is, hogy az szállás általában még mindig olcsóbb, mint a válság előtt, 2005-ben volt.