Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Japán gazdaság gyorsan kilábal a március 11-ei földrengést és cunamit követő mély gazdasági visszaesésből - derül ki a Bank of Japan (BoJ) friss jelentéséből, amely a szigetország régióinak tapasztalatait összesíti. A kilenc területi egységből hét javította gazdasági várakozásait, beleértve ebbe a természeti katasztrófa centrumát tartalmazó északkeleti térséget is.

Az érintett hét régió a maradék kettőhoz hasonlóan igen óvatos prognózist fogalmazott meg a tragédia után, ám most úgy látják, hogy a vártnál gyorsabban helyre állnak a szétzilált beszállítói hálózatok, valamint javul a háztartások és vállalatok gazdasági hangulata is - írja a BoJ Sakura jelentésként ismert negyedéves regionális összesítése.

A felmérések készítőinek tapasztalta szerint még a Tohoku régióban is jól alakulnak a gazdasági folyamatok, pedig ennek északkeleti részét érte a legnagyobb csapás a katasztrófában. Az óriási pusztítás ellenére folyamatosan halad a termelés helyreállítása, s bár sok cég a tengerparti részeken még mindig zárva van vagy korlátozottan működik, általában egyre inkább normalizálódik a helyzet.

A jelentés megerősíti a szakértők várakozását, miszerint Japánban "V" alakú pályát ír majd le a katasztrófát követő gazdasági visszaesés, majd fellendülés.