Brutálisan sokat költöttek eddig a HIV/AIDS kezelésére

A HIV/AIDS kezelésére és megelőzésére 2000 és 2015 között 562,6 milliárd dollárt költöttek globálisan - idézi a The Lancet című orvostudományi folyóirat aktuális számában megjelent, 188 ország adatát feldolgozó tanulmányt az MTI.
Szepesi Anita, 2018. április 19. csütörtök, 12:44
Fotó: Shutterstock

Ebben az időszakban 2013-ban költötték a legtöbbet, 49,7 milliárd dollárt a betegségre, 2015-ben pedig 48,9 milliárd dollárt fordítottak erre a célra. A kiadásokhoz a legnagyobb forrást, 29,8 milliárd dollárt 2015-ben a kormányok biztosították, ez az összkiadás 61 százaléka. A magánadományok tették ki a legkisebb összeget, 2015-ben 1,5 milliárd dollárt.

A HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére fordított kiadások 30 százalékát a fejlett országoknak a kevésbé fejlettek számára létrehozott segélyalapjai tették ki, a legtöbb ilyen forrás Afrika Szaharától délre fekvő térségeibe jutott, ahol a legmagasabb a HIV-pozitívak aránya (2015-ben 24,4 millió ember).

Ez a kutatás fontos kezdeti lépés a világon a betegségek kezelésére, megelőzésére fordított kiadások feltérképezésre, amely lehetővé tesz új, az egészségpolitika számára releváns elemzések készítését - hangsúlyozta Christopher Murray, a Washington Egyetem kutatója.

Világszerte 9700 milliárd dollárt fordítottak az egészségügyre 2015-ben, ami folyamatosan növekszik és számos országban nagyobb arányban, mint a gazdasági növekedés.

Az egészségügyi kiadások 66 százalékát a fejlett országokban költik el, az alacsonyan fejlett országokban, ahol a világ népességének 8,8 százaléka él, az egészségügyre kevesebb mint egy százalékot fordítanak globálisan.

Az egy főre jutó egészségügyi kiadások között hatalmas a különbség, míg az Egyesült Államokban 2015-ben mintegy tízezer dollárt fordítottak, a Közép-Afrikai Köztársaságban 28 dollárt - magyarázta Joseph Dieleman, a tanulmány vezető szerzője.

A HIV-vírus előidézte AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) gyógyíthatatlan betegség, de gyógyszerekkel megakadályozható a HIV-vírus szaporodása a szervezetben. Az ENSZ szakosított szervezetének adatai szerint az AIDS-járvány az 1980-as évekbeli kitörése óta világszerte 76 millióan fertőződtek meg a vírussal, közülük 35 millióan meghaltak.

20016-ban az érintettek 70 százaléka esetében volt ismert a HIV-fertőzés, közülük 77 százalék kapott kezelést. A kezeltek 82 százalékánál sikerült megakadályozni a vírusok szaporodását.

Egy évtized alatt világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak a száma, 2016-ban egymillióan vesztették életüket a betegség miatt.

(Újabb rossz hír jött a kórházakból)

Képünk forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK