Buboréktól tartanak Dániában

A koppenhágai ingatlanpiacon buborék alakulhat ki, egyszersmind munkaerőhiány fenyegeti a dán gazdaságot - figyelmeztetett a dán jegybank szerdán közzétett szokásos negyedéves jelentésében.
MTI, 2016. szeptember 14. szerda, 18:10
Fotó: Reuters

Az ingatlanárak emelkedése olyan tartós és erős volt Koppenhágában, hogy azt már buborékképződésnek tekinthetjük (..), pontosan úgy, ahogy a 2000-es évek közepén történt" - fogalmazott az intézmény.

Tavaly óta zéró alatt, negatív tartományban tartja az alapkamatot a dán központi bank; a rekordalacsony kamatok miatt megnőtt az ingatlanok iránti kereslet.

Idén az első fél évben éves összevetésben több mint 11 százalékkal nőttek a lakóingatlanárak Koppenhágában.

A jegybank egyszersmind azt írta: munkaerőhiány alakult ki az ipar egyes szektoraiban és az építőipar területén. Ha nem tesznek ellene, a jelenség általános gond lehet a dán gazdaságban. A dán központi bank javaslata szerint négy csoportból lehetne új munkavállalókat toborozni, ezek az idős munkavállalók - akik elhalaszthatnák a nyugdíjba vonulást -, a diákok - akik az eddiginél hamarabb beléphetnének a munkaerőpiacra -, a mozgáskorlátozottak és a bevándorlók.

HOZZÁSZÓLÁSOK