Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke szerint a pénzpiaci ösztönző intézkedések visszavonása nem feltétlenül jár együtt a kamatemeléssel. Az úgynevezett "exit stratégia" - a jegybank nyílt pénzpiacokról történő kivonulása - csak a nem szokványos eszközök megszűntetését, s nem az irányadó ráta emelését jelenti. Ennek alkalmazását az ECB akkor kezdi meg, amikor a hitelezés normális ütemre tér vissza, további pénzpiaci jelenléte ugyanis ekkor szükségtelen módon megnövelné az inflációs kockázatokat.

A szakértők Trichet szavait úgy értelmezik, hogy a monetáris testület felkészült arra, hogy hosszú ideig a jelenlegi rekord alacsony 1 százalékos szinten tartsa a kamat szintjét, ezzel is segítve az eurórégió fellendülését.

Az ECB elnöke szerint a korábbinál kedvezőbb gazdasági kilátások még nem jelentik a pénzügyi válság végét. Jelenleg a hitelezés jegybanki támogatására még szükség van - írta a Bloomberg. Az Európai Központi Bank csütörtökön felfelé módosította korábbi 0,2 százalékos GDP-csökkenést előre jelző 2010-es prognózisát, 0,3 százalékos bővülést várva jövőre. 2009-ben immár 4,1 százalékos visszaesést remélnek a korábbi 4,6 százalék helyett. Minderről bővebben itt olvashat.