Búcsút vesznek a készpénztől - ilyen is van

A lengyelek érzékeny búcsút vesznek a készpénztől: már több mint felük nem hord magánál hagyományos bankókat és érméket vagy csak jelképes mennyiségű hagyományos pénzt használ.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 20. szerda, 06:40
Fotó: Shutterstock

Már majdnem a lengyelek negyede (24 százalékuk) vett búcsút a készpénztől - idézte Rzeczpospolita a Portfel Polaka 2017 (A lengyel pénztárcája 2017) felmérés adatát. Négy megkérdezettből a többi három nagyon kevés készpénzt tart magánál, ami azt jelenti, hogy csak tíz egynéhány zloty van nála.

A válaszolóknak csak 20 százaléka jelentette ki, hogy általában 100 zlotyt vagy akár annál több pénzt is hord magával (7500-8000 forint). A felmérés készítői szerint ez azt mutatja, hogy kártyás fizetés már olyan népszerű, mint a készpénzes.

Jelenleg 38 millió kártya van forgalomban Lengyelországban, ebből 34 millió magánszemélyek fizetőeszköze. Ez azt jelenti, hogy statisztikai átlagban minden 13 év feletti lengyelnek jut egy bankkártya. Az országban 4,5 millióan csatlakoztak valamilyen mobil fizetési rendszerhez.

Magyarországon a készpénz mennyisége az elmúlt években szinte megszakítás nélkül emelkedett és már az 5 000 milliárd forinthoz közelít.

(A nyitókép forrás: Shutterstock.)

HOZZÁSZÓLÁSOK