A pénzügyminiszter szerint a döntés előnyökkel jár az intézmény számára, kedvező eredményt hoz a részvényeseknek, és új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is.

A bank Magyarországon megnyíló új központjának létrehozásával a pénzintézet hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi életbe, széles kapcsolatrendszert építhet ki az európai pénzintézetekkel és más nemzetközi fejlesztési bankokkal. Mindezek révén a bank jelentős szereplőjévé válhat a közép-európai beruházásoknak, a vállalati hitelezésnek és így a nemzetközi pénzügyi életnek is - véli a tárcavezető.

Varga Mihály logikus lépésnek nevezte azt, hogy egy terjeszkedő szakaszban lévő nemzetközi fejlesztési bank Magyarországon választ új székhelyet, amely megfelelő működési környezetet, magas ütemű és fenntartható gazdasági növekedést kínál. A pénzintézet magasan képzett pénzügyi szakembereket hoz hazánkba vagy tart itt, emellett elősegítheti a hazai vállalatok nemzetközi piacra jutását is - tette hozzá a miniszter a közlemény szerint.

Jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az EU területén, de egyik sem a közép-európai régióban, így az NBB (angolul International Investment Bank - IIB) Budapestre költözése jelentős előrelépés és elismerés a magyar gazdaságpolitika számára is.

A részvényesek döntésében szerepet játszott, hogy a magyarországi székhely lehetőséget biztosít a bank számára, hogy továbbfejlessze a nemzetközi pénzügyi partnerekkel való együttműködését, további forrásokat biztosítson tevékenységéhez és növelje a hitelminősítők bizalmát - fogalmazott Nyikolaj Koszov, a bank elnöke.

A korábban a KGST bankjaként működő szervezetet 2012-ben élesztette újjá Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez a lépés illeszkedett Oroszország azon nagypolitikai törekvéseihez, hogy újra kiterjessze nemzetközi befolyását, különösen a korábban általa uralt Kelet-Közép-Európai térségben. Magyarország 2015-ben csatlakozott az orosz dominanciával működő bankhoz, amelynek hamarosan a harmadik legnagyobb részvényese lett. A moszkvai székhelyű pénzintézet 2017. júniusban döntött arról, hogy a regionális irodáját is Budapesten nyitja meg - ezt követi a mostani székhelyáthelyezés.

A korábbi bejelentés szerint a magyarországi székhely várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra.