Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar fővárosban harmadannyiért karácsonyozhat a brit polgár, mint amennyit a szomszédságában lévő Bécsben ki kellene fizetnie - vezeti be az európai fővárosok karácsonyi összehasonlításáról készült cikkét a brit Post Office Travel Money internetes portál. A Christmas Markets Barometerben a legolcsóbb csomagárral, illetve az viszonylag kedvező árú ennivalóval és innivalóval tudott az élre kerülni Budapest. Hasonló tételek tették a legdrágábbá Bécset.

A 405 angol fontos (180 ezer forint) árba egy hét végi kiruccanás fér bele két személy részére, figyelembe véve a hazarepülés költségét is, a szállást reggelivel, a repülőtér és a város közötti közlekedés árát, két vacsorát (szintén két személyre) borral, kávéval és valami speciális innivalóval, továbbá egy falatozást a karácsonyi bevásárló sorok valamelyikén. Ugyanez a sógorok fővárosában 653 fontba (290 ezer forint) kerül.

Prágában jó enni-inni

Egy évvel ezelőtt, 2014 karácsonya előtt még Prága jött ki a legolcsóbb utazási célpontnak az összehasonlító számítás szerint. A cseh főváros ugyanakkor nem teljesen veszítette el vezető helyét. Ha csak az enni- és innivalót vesszük figyelembe a kétnapos kiruccanás alatt, amihez hozzájön még a repülőtér és a városközpont közötti ide-oda utazás ára, akkor Prága 72 fontjával (32 ezer forint) több mint 11 százalékkal olcsóbb Budapestnél.

Stockholmban ugyanakkor ugyanezért a prágai ár majdnem háromszorosát, 207 fontot (92 ezer forint) kell adni. Ha repülés és a szállás is hozzájön a cechhez, akkor Prága Budapest mögé szorul a sorrendben 458 fonttal (243 ezer forint).

Brüsszel olcsóbb, mint Riga

Az idei összehasonlítás érdekessége, hogy a tavalyi legdrágább város, Brüsszel idén könnyen verte Lettország fővárosát. Riga volt tavaly az eurózónán belüli győztes. Az enni- és innivaló ugyan 25 százalékkal kevesebbe kerül a kelet-közép-európai ország fővárosában, mint az EU székhelyén, ám az utazást igencsak olcsóvá teszi a briteknek a Csatorna-alagúton át közlekedő Eurostar. Ennek köszönhetően a brüsszeli csomag 495 fontos (220 ezer forint) árával hat százalékkal olcsóbb, mint rigai.

A britek utazásait olcsóbbá teszi idén a tavalynál, hogy a font erősödött az kontinentális Európa valutáival szemben. A különbség nem is kicsi: az euróval szemben 12, a forinttal szemben 13-14 százalék az eltérés. Ebből fakad az is, hogy a szigetország polgárai a legtöbb drága divatcikket olcsóbban megkaphatják Európa más városaiban, mint Londonban. Ilyenre eddig még soha nem volt példa.

Egy hét vége ára (font)
Budapest405
Prága458
Brüsszel495
Koppenhága510
Riga528
Berlin536
Lille548
Strasbourg558
Tallinn560
München570
Stockholm608
Bécs653
Forrás: Bt.com

Kütyük karácsonyra

Az utazási portál újságírói hat márkás ruhát, szépségápolási és high-tech terméket hasonlítottak össze. München kínálta a legnagyobb megtakarítási lehetőséget, több mint tíz százalékot. Hét további város 6-9,5 százalékos spórolást tesz lehetővé. Budapesten 961 fontra (427 ezer forint) jött ki a csomag ára, ami hat százalékkal kisebb a londoni költségnél. Egyedül Koppenhága bizonyult drágábbnak a brit fővárosnál 1,2 százalékkal.

Egy Apple Watch Sport például 290 fontos (129 ezer forint) árával kilenc fonttal olcsóbb a német, francia, osztrák és magyar nagyvárosokban, mint Londonban. Az Apple iPad Air 2-n Berlinben, Münchenben és Bécsben 11 százalékot spórolhat vevő, Brüsszelben, Lille-ben, Rigában és Strasbourgban pedig majdnem kilenc százalékot a 399 fontos (178 forint) londoni árhoz képest.

Egy Marc Jacobs 'Daisy' Eau de Toilette parfüm 100 milliliteres üvegben Londonban 76 fontba (34 ezer forint) kerül, míg Strasbourgban és Bécsben csak 65 fontot (29 ezer forint) kérnek el érte.