Részletes jelentést készített a bevándorlók útját egyengető embercsempészetről az EU rendőri szervezete, az Europol, amelyből kiderül, hogy kiterjedt, nagylétszámú hálózatok, több milliárd euró értékű illegális üzletéről van szó - írja a Financial Times.

Tavaly több mint egymillió bevándorló érkezett Európába, több mint kilencven százalékuk embercsempészek segítségével. Ez önmagában rávilágít arra, milyen nehézséggel néznek szembe az unió tagállamai a migráció visszaszorításában, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a bűnözők kifinomult eszközrendszerrel végzik a tevékenységüket.

Nem terrorista-útvonal

A jelentés világos különbséget tesz a terrorizmus és a bevándorlás között. Az Europol vizsgálata szerint előfordulhat ugyan, hogy néhány terrorista a menekültek közé vegyülve jut el Európába, ám ezek az emberek, illetve a külföldi szolgálatból hazatérő, európai állampolgárságú zsoldosok nem veszik igénybe az embercsempészek szolgálatait.

A köztörvényes bűncselekmények - a hivatalos dokumentumok hamisítása, a tisztviselők megvesztegetése, a kíséret nélküli kiskorúak szexuális zaklatása és a kényszermunkára kényszerítés - azonban bőven átszövik a tevékenységüket. Az utóbbi sajátos készpénzpótlóként működik az embercsempészet rendszerében.

Óriási bevétel

Csak 2015-ben nagyjából 3-6 milliárd euró bevételt hozhatott az embercsempészek konyhájára a bevándorlók kihasználása, ami ennek kétszeresére-háromszorosára nőhet 2016-ban - állítják az Europol szakértői. Ez az "üzletág" rendkívül nagy profitrátával tevékenykedik, mert nem igényel nagy kezdeti befektetést és állandó, erős keresletre számíthat.

A fizetés módjának megoszlása (2015, százalék)
Készpénz52
Alternatív bankolás (Hawala)20
A bevándorló EU-ban lévő családtagja fizet16
Pénzügyi szolgáltatón keresztül1,8
Kényszermunka0,2
Ismeretlen10
Forrás: Financial Times

Az Europol szerint több mint 40 ezer ember gyanúsítható azzal, hogy részt vesz a bevándorlókkal kapcsolatos embercsempészetben. A bűnözők több mint száz ország állampolgárai. Vannak köztük, bolgárok, egyiptomiak, irakiak, koszovóiak, pakisztániak, legyelek, románok, szerbek, szíriaiak, tunéziaiak, törökök és magyarok.

Hálózataik tagjainak 44 százaléka Európán kívüli országban született, 30 százalékuk európai uniós polgár és 26 százalékuk vegyes származású.

Mindenütt ott vannak

Az Europol 230 európai és azon kívüli helyszínt azonosított, ahol embercsempészet folyik. A 11 legfontosabb központ Európán kívül Amman, Algír, Bejrút, Bengázi, Casablanca, Isztambul, Izmir, Kairó, Misurata, Orán és Tripoli. Európán belül a következő városokban számíthatnak illegális segítségre a bevándorlók: Athén, Berlin, Bécs, Budapest, Frankfurt, Hamburg, Koppenhága, London, Madrid, Milánó, München, Párizs, Róma, Stockholm, Szaloniki és Varsó.

Bár jelenleg a legtöbb menekült hajón és szárazföldön jut el Európába, az Europol arra számít, hogy bővülni fog a légi útvonal szerepe. Ez ugyan drágább utazási forma és jobb hamis dokumentumokat igényel, mint az előbbiek, de biztonságosabb és nagyobb esélyt kínál a sikeres bejutásra.

Főnökök a távolban

A bűnszövetkezetek főnökei általában távolból irányítják hálózataikat, amelyeknek egy-egy központban csak néhány emberük van. Az utóbbiak feladata a járművek bérlése, a hajószemélyzet és a sofőrök szerzése, a pénz begyűjtése a menekültektől, a hamis dokumentumok beszerzése, illetve a kapcsolatfelvétel az indulni szándékozókkal a közösségi médiában.

Íme egy tipikus ajánlat az internetről: Egy utazási csomag ára Törökországból Líbiába légi úton, majd onnan Olaszországba tengeren 3700 dollár. Végig tengeren? felnőtteknek 1000 dollár, gyermekeknek 500 dollár.

Hig-tech hamisítás

A hamis dokumentumok használata felerősödött 2015-ben, akár az Ázsiából, akár a Szíriából menekülőkről legyen szó. Egy rendőrségi vizsgálat Albániában lebuktatott egy hamisító irodát, amely a legkorszerűbb, több millió dolláros berendezésekkel végezte a hamis dokumentumok előállítását. A tulaj kis csomagokban adta fel a Bulgáriából és Törökországból érkező megrendelésre készült papírokat, amelyeket Görögországba érkező bevándorlók használtak fel.

A hatóságok lebuktattak egy pakisztáni hálózatot is, amelynek tagjai saját honfitársaikat csempészték be az EU-ba, majd munkára kényszerítették őket a kezükben lévő spanyolországi vendéglőhálózatban.