Budapest lemaradt a világvárosok térképéről

Az A.T. Kearney világvárosokat globális fontosságuk alapján rangsoroló listájának élén idén is New York, London, Tokió és Párizs áll.
NAPI, 2010. október 1. péntek, 12:30
Fotó:

New York, London, Tokió, Párizs, és Hong Kong vezeti az A.T. Kearney tanácsadó cég világvárosokat összesítő listáját - számolt be a Bloomberg Businessweek. A felmérést tavaly készítette el először a cég.

Az lista felső részén csak Tokió és Párizs helycseréje jelent változást, azonban a sajtószabadság mint szempont beemelésével több fejlődő piaci város rontott, több fejlett országbeli pedig javított pozícióján.

Az értékelés szempontjai között szerepel az üzleti aktivitás (globális cégek jelenléte, a tőkepiacok mélysége, a tengeri és légi szállítással érkező árumennyiség és konferenciák) mellett a humántőke (iskolák, nemzetközi diákok száma, a lakók végzettsége), az információtechnológia, a kultúra és a nemzetközi politikában betöltött szerep is.

Berlin a 16., Bécs a 18., Moszkva a 25., Róma pedig a 28. helyen áll. Budapest nem szerepel a lista első 65 helyezettje között.

HOZZÁSZÓLÁSOK