Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a hazai energiaszabályozás több elemének az uniós szabályokkal való összeférhetetlensége miatt. Az Európai Bizottság (EB) az eljárás első lépcsőjeként pénteken hivatalos felszólító levelet küldött Budapestnek.

A hivatalos felszólító levél kiküldéséről szóló információt Anna-Kaisa Itkonen, az EB energiapolitikai szóvivője megerősítette a BruxInfónak. Ugyanakkor nem árult el részleteket a levél tartalmáról és az eljárás elindításának okairól sem.

Brüsszel még 2013. augusztusban kezdett egyeztetést (úgynevezett előzetes eljárás keretében) a magyar hatóságokkal több szabályozási kérdésben, a hálózati tarifák szerkezetétől kezdve a szabályozó hatóság függetlenségén át az ausztriai Baumgartent Magyarországgal összekötő gázvezeték határkeresztező kapacitásainak - az EB szerint - diszkriminatív elosztási gyakorlatáig. Mivel a konzultációk és az egymást követő levélváltások az elmúlt másfél évben nem vezettek eredményre, a testület most úgy döntött, hogy elindítja a formális eljárást.

A bizottság nem csak Magyarországgal szemben lépett: több másik tagállam (Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) is felszólító levelet kapott pénteken a harmadik energiapiaci csomag egyes szabályainak való nem megfelelés miatt.

Brüsszel 2014-ben hasonló okokból Belgiummal és Luxemburggal szemben is elindította a kötelezettségszegési eljárást, tehát eddig már 7 ország került célkeresztbe.

A testület figyelmét felkeltő témák esetében egytől-egyig olyan szabályozási kérdésekről van szó, amelyek kapcsán a 2011 márciusában hatályba lépett harmadik energiapiaci liberalizációs csomag rendelkezései mérvadók.