Budapestre érkezik Nicolas Sarkozy

Európai uniós témák dominálnak majd Nicolas Sarkozy mai budapesti látogatásán - jelentette az MTI.
NAPI Online, 2007. szeptember 14. péntek, 09:56
Fotó:

A francia elnök hétórás itt tartózkodása alatt tárgyal Sólyom László államfővel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Nicolas Sarkozy találkozik Szili Katalin házelnökkel, Demszky Gábor főpolgármesterrel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is. Nicolas Sarkozy beszédet mond az Országházban, amelyben minisztériumi források szerint Európának üzen. A kétoldalú tárgyalásokon a felek áttekintik a két ország együttműködését az Európai Unióban, beszélnek az EU jövőjéről és az integráció elmélyítéséről. A két országban zajló reformokról is egyeztet majd Gyurcsány Ferenc és Nicolas Sarkozy.

Magyarország arra számít, hogy a francia közigazgatás segítséget nyújt a 2011-es magyar EU-elnökségre való felkészülésben. A Sarkozy-látogatás témái között szerepel Koszovó jövője is.

Franciaország az elmúlt tíz évben stabilan a negyedik helyet foglalja el a magyarországi külföldi befektetők sorában, mintegy négyszáz francia cég van jelen az országban. Francia elnök legutóbb 2004 februárjában tett hivatalos látogatást Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK