Tavaly összesen 11,5 milliárd dollárral, 9,6 százalékkal csökkent a Berkshire Hathaway nettó vagyona, ami fennállása óta a legrosszabb teljesítmény a befektetési vállalkozástól - kezdi szokásos éves részvényeseknek írt levelét Warren Buffett, a cég vezetője. A társaság vagyona az előző években átlagosan 20,3 százalékkal bővült, s most 73 500 dollárra rúg részvényenként.

A tavalyi év nem csak a cégnek, de az S&P 500-as index számára szörnyű volt, s a megsemmisítő hatások nem csak a kötvény, de az ingatlan és az árupiacokon is érvényesültek. Az év végére a befektetők zöme annyira zavart volt és sebesült, mint egy tollaslabda játékba keveredett eltévedt kismadár - írja a szóvirágokat amúgy is kedvelő befektetési guru.


Az év végére számos pénzügyi intézmény problémái napvilágra kerültek, s ez megbénította számos vonatkozásban a hitelpiacokat. Ez oda vezetett, hogy az egész ország jelszava az a krédó lett, ami fiatal koromban láttam egy vendéglő falán kiírva: „Bízunk Istenben, mindenki más fizessen készpénzzel."


A levél szerint a múlt év végén a Fed és az amerikai Pénzügyminisztérium a kitörő pánikra és az önmagát erősítő lefelé tartó ördögi kör kialakulására válaszul póker kifejezéssel élve "all inn"-t mondott. A gazdasági gyógyszer, amelyet korábban egy csészényinek terveztek, hordónyi mennyiségben lett terítve. Ezek az egyszerűen elképzelhetetlen mértékű dózisok minden bizonnyal nem kívánt mellékhatásokkal járnak majd - utalt a rendszerbe pumpált hatalmas mennyiségű likviditásra Buffett, amelynek jelentős inflációs veszélyei lehetnek. Ráadásul a legnagyobb iparágak szövetségi befolyás alá kerültek vagy kerülnek, s majd leválasztani őket a köztől való függésről nem kis feladat lesz. Mégis szükséges volt Buffett szerint az állami beavatkozás, enélkül ugyanis a totális összeomlás következhetett volna.


Amerika győzni fog!


Az omahai bölcs eközben úgy véli Amerika ennél rosszabbakat is túlélt mát történelme során, csak a múlt században két háborút, amelyikből az egyik kezdetben vesztesnek látszott, inflációs sokkot 21,5 százalékos jegybanki kamattal, a Nagy Gazdasági Válságot a 30-as években, amikor a munkanélküliség 15 és 25 százalék közé emelkedett. A kihívások számosak voltak, s mégis túlélte ezeket.

A történelmi áttekintés végén Buffett úgy véli, az amerikai gazdaság rendszere végül mindig jól működött, s most is jól fog, az amerikai gazdaság legszebb napjai még előttünk állnak.


Senki sem tudja, mi jön a tőzsdén


Az elmúlt 44 évben az évek mindössze 75 százaléka hozott emelkedést a tőzsdéken, de úgy vélem, ez az arány a jövőben is fennmarad - írja Buffett. Biztos benne, hogy a gazdaság 2009-ben csak csoszogni fog, de ettől még nem lehet tudni, hogy a tőzsde hogy fog teljesíteni.


Sem én, sem igazgatótársam, Charlie Munger nem tudjuk megmondani, milyen év áll előttünk a tőzsdén - emelkedő, vagy csökkenő - s véleményünk szerint erre senki sem képes - folytatja.


Amikor befektetsz, a pesszimizmus a barátod, az eufória az ellenséged -véli. A Berkshire egyébként számos területen növelte részesdését tavaly, s a biztosítási üzletég változatlanul honorálja a belé vetett bizalmat.


Voltak hibák is


Buffett beismeri, tavaly követett el hibákat. Ilyen volt például az olajár csúcsának közelében Conoco részvényeket vásárolni. Nem várta az olajárak ekkora zuhanását. Bár úgy véli, hogy a normális ár 40-50 dollár felett van hosszútávon, azonban a rossz időzítés a Berkshire-nak milliárdokba került.


Rosszul sült el a befektetés két ír bankba is, ezek 89 százalékos bukót hoztak.


Jónak találja viszont - számos szakértővel együtt - a Goldman Sachs-ban és a General Electricben történt befektetést, itt osztalékelsőbbségi részvényeket vett, amelyek a fix hozam mellett tulajdonrészt is biztosítanak.


Amúgy a részvény és kötvénypozíciók miatt az áresések után sem aggódik nagyon Buffett, mit mondja, az árfolyam amit fizetsz, az érték amit kapsz.


Megjegyzi, a lakáspiac összeomlásából mindenki tanulhatott, többek között azt, hogy olyan törlesztő részletek kellenek, amelyek komfortosan kezelhetőek a hitelfelvevők számára.