Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A puha brexit a legnépszerűbb a britek körében - idézte a Business Insider az Opinium Research közvélemény-kutató cég friss felmérésének eredményét. Ez az Egyesült Királyság olyan kiválását jelentené az Európai Unióból, amelyben nagyon szoros kapcsolat maradna fenn a felek között. Jól érzékelteti, miről van szó, hogy ezt a megoldás hívják a norvég modell követésének.

Ez valójában egy kvázi EU-tagságot jelent. Norvégia ugyan nem tagja az uniónak, de része az európai közös piacnak és a vámuniónak, mivel tagja az Európai Gazdasági Térségnek (EGT). Az oslói kormány anyagi támogatással járul hozzá az EU működéséhez cserébe azért, hogy az unió üzemelteti ezt a rendszer. Ezt a pénzt önállóan osztja az úgynevezett norvég alapokon keresztül. Emellett lehetővé kell tennie az emberek szabad mozgását, azaz fogadnia kell a kelet-közép-európai vendégmunkásokat.

Kellemetlen

A felmérés eredménye kínos lehet a Theresa May vezette konzervatív kormánynak, amennyiben azt mutatja, hogy a közvélemény nem támogatja London elképzelését, amely inkább az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás mintájára képzeli el a szigetország és az unió jövőbeni viszonyát.

Még rosszabbul érezhetik magukat a kemény brexit hívei, akik úgy vélik, vállalni kell Nagy-Britannia kizuhanását az EU-ból, azaz azt, hogy nem lesz válási megállapodás a felek között a kilépés pillanatában. Ennek nyomán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozása lépne életbe, ami a jelenleginél sokkal rosszabb helyzetbe hozná a szigetország vállalatait. Talán ez tükröződik abban, hogy a megkérdezetteknek csak nyolc százaléka tartja teljesen elfogadhatónak ezt a megoldást.

Eredmények

A többség egy módosított, az Egyesült Királyság igényeihez igazított EGT (norvég) modell mellett van: a válaszadók 57 százaléka tartja ezt elfogadhatónak, míg 29 százalékuk szerint elfogadhatatlan. A kanadai típusú megoldás hasonló (a britek szempontjai szerint módosított) változatára a felmérés résztvevőinek 44 százaléka bólintott rá, míg 40 százalékuk rázta a fejét. A WTO-modellt elfogadja 37, elutasítja 48 százalékuk.

A közvélemény-kutatást Erna Solberg norvég miniszterelnök és May június eleji találkozója előtt hozták nyilvánosságra. Solberg a múlt hónapban jelezte, hogy kormánya nyitott Nagy-Britannia csatlakozása előtt az EFTA-hoz (Európai Szabadkereskedelmi Társulás, tagjai az EU-n kívüli Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc), amelyen keresztül - az EFTA és az EU megállapodása alapján - megnyílna a szigetország előtt az út az EGT-be.

Eközben korábbi hírek szerint az ellenzéki Munkáspárt szakértői csapata olyan megoldáson dolgozik, amelynek alapján nagyon szoros kapcsolatban maradna az Egyesült Királyság és az EU. Ez az említett átdolgozott norvég modell, ez az az opció, amelyet a közvélemény a legerősebben támogat.

Próbálkozik a kormány

Eközben közeleg az uniós csúcs, amelyen valamit gurítania kellene a brit kormánynak. A Bloomberg értesülése szerint megoldási javaslatot akarnak benyújtani az ír-észak-ír határ kérdésében, miközben az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kereskedelmi viszonyának ügyét egyelőre félre teszik, mert a kemény és a puha brexit párti kormánytagok nem tudnak dűlőre jutni egymással.

A határ átjárhatóságát úgy akarják fenntartani, hogy az Egyesült Királyságot meghatározott ideig bent tartanák a vámunióban. A kormány a kemény brexit mellett kiálló tagjai kedvéért akar határidőt szabni ennek az állapotnak. Az EU álláspontja szerint ugyanakkor a vámuniós tagság kevés a határ átjárhatóságának fenntartásához, mert ez esetben is számos ellenőrzést kellene végezni a határon elsősorban az EU-s szabályok, standardok betartásával kapcsolatban.

Barátságtalan üzenet

Theresa May a hét elején újabb találkozót tartott üzleti vezetőkkel, akik világos álláspontot fogalmaztak meg: tessék végre egyértelművé tenni, milyen brexitet akarnak. Ez kell ahhoz, hogy a vállalatok felkészülhessenek a következmények kezelésére. Egyes cégek a legrosszabbra készülve elindították vészforgatókönyvüket.

További fejlemény, hogy június közepén viszi a kormány a parlament alsóháza elé a kilépési törvényt, amelyet a felsőház 15 ponton módosított szemben London akaratával. Ezeket a változtatásokat - egyikük például az, hogy a szigetország örökre maradjon az EU-s vámunió része - vissza akarják csinálni. A törvényhozás azonban megosztott: nagy harc lesz a kemény és a puha brexit mellett álló képviselők között.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu