Bukásra áll az Orbán-modell

A regnáló lengyel vezetés még csak a "magyar modell" elemeinek bevezetésénél tart, miközben az EU-ban már össztűz zúdul Orbán Viktorra, az utóbbi atyjára - figyelmeztet egy lengyel kommentátor. Eközben az ellenzék felé lendült a politikai inga Lengyelországban.
Barabás Júlia, 2017. április 27. csütörtök, 19:07
Fotó: Napi.hu

A lengyel média, még a kormányhoz hű köztévé híradója is tárgyszerűen számolt be Orbán Viktor magyar miniszterelnök európai parlamenti felszólalásáról, illetve azokról az okokról, amelyek miatt Orbán ismét Brüsszelbe utazott. A Gazeta Wyborcza Budapestről küldött tudósításában viszonylag élesen fogalmazott: "Orbán bele akarta törölni a lábát Brüsszelbe, ezért most fizetnie kell" - írta Michal Kokot a lap kommentátora.

A szerző felteszi az alapvető kérdést: vajon sikerül-e elhitetnie a magyar miniszterelnöknek az európai képviselőkkel, hogy országában nem történik semmi, ami az EU beavatkozását igényli? Kokot beszámol arról a benyomásáról, miszerint Orbán performanszával egy időben Budapesten egy évvel a parlamenti választások előtt dühöt és fásultságot érezni az Orbán-kormány iránt. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta nem volt annyi demonstráció, tüntetés, mint mostanság és egyre jobban aktivizálódtak a fiatalok.

Mi több, egyre elégedetlenebb a kormány kemény szavazó tábora is - folytatódik a beszámoló, ugyanis ezek a választók harcosként szavaztak Orbánra, nem kalandorként. A magyar kormányfő az elmúlt években lényegében azt tette, amit akart, most azonban úgy tűnik, hogy unióellenessége visszafelé sül el.

Figyelmeztetés a lengyeleknek

A társadalmat megosztó Orbán-féle politika zsákutcába futhat, aminek figyelmeztetésként kell hatni a lengyel kormányra. Persze bizonyára nem tanulnak mások gondjaiból - véli Kokot. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya kritika nélkül másolja a Magyarországon elfogadott jogi és politikai megoldásokat, még a retorikájuk is ugyanaz, mint a magyar kormányé - emlékezteti olvasóit.

A magyarok már rég leszámoltak a nem lojális médiával, amely kritizálni merte a kormányt, Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, az ország tényleges vezetője még csak készül a média "visszalengyelesítésére". Észreveszi-e vajon, hogy magyar modell elkezdett pofonokat kapni.

A budapesti kormány az ország szuverenitására hivatkozva igyekezett különutas politikát folytatni, ám könnyen lehet, hogy a magyarok miniszterelnökének visszavonulót kell fújnia. Vajon Kaczynski is eljut-e ide? - kérdi a Gazeta Wyborcza kommentátora.

Fordulat a közhangulatban

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint megfordult a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága Lengyelországban. A radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártja 2015 őszén nyerte meg a parlamenti választásokat, azóta vezette a népszerűségi listákat. Most először hátrányba került az előző ciklusban kormányzó, mérsékelt jobboldali Polgári Platformmal (PO) szemben.

A PO-ra a megkérdezettek 31, a PiS-re 29 százalékuk szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Az ellenzékinek mondott, ám meglehetősen zavaros politikát folytató Kukiz 15 párt 10 százalékon áll. Érdekesség, hogy a jelenleg a parlamenten kívüli baloldali politikai erő, az SLD hat százaléknyi szavazatra számíthatna.

A bekerülési küszöböt elérné Ryszard Petru közgazdász Modern pártja is, ám kiesne a Szejmből a parasztpárt (PSL), amelynek három százalékot mértek, és továbbra sem jutna be a szélsőjobboldali Nemzeti Mozgalom, mert a választóknak csak egy százaléka voksolna rájuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2017.04.28 12:58

@ablakzsiraf:
...de ha véletlen nincs benne hiba, a szerkesztő biztosan ad egy olyan címet annak, melynek köze sincs a témához, csak a címlapon bulvárosan üssön.

Az mondjuk szintén érdekes, hogy az ismereteiket Lengyelországról a gyakorlatilag támogatás nélküli baloldali liberálisok lapjából szerzik be....)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.04.28 10:15

@laatoo: ne is remélj ilyesmit, már rég átment ellenzéki bulvárlapba. Elvétve akad gazdasági cikk, az is gyakran tele hibával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jicaksharen, 2017.04.28 10:01

"A magyarok már rég leszámoltak a nem lojális médiával, amely kritizálni merte a kormányt", Ezért már nem működhet az ATV, a HIR TV, az RTL klub, a Napi.hu, a 444 és még vagy 2 tucat ellenzéki orgánum. Így azután nem is tudjuk, hogy mi az igazság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.04.28 09:56

Rossz kísérletnek alanya az ország, mintha személyesen tesztelnének, hogy fényes nappal örzővédő szolgálat mellett kerítéssel, modern biztonsági zárakkal rendelkező lakásunkban, még otthon is vagyunk és egy cigánybanda kopaszra lerabol mindenkit és a rendőrség és ügyészség is tud róla, de semmit se tesz, és létezik többség, akinek ez tetszik, és a bandavezér nagyképü dumával kivágja magát .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.28 09:48

@Winter:
Hitler is elbukott, pedig győzelmet győzelemre halmozott. Nem lehet dacolni az egész világgal.

Orbán jóval kisseb fiú, súlyos aránytévesztésben van. 2 millió szavazóval itthon sem erősek a pozíciói!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html