Az Európai Unió bukásra van ítélve azért, mert túl nagy a megosztottság az északi és a déli országok között - mondta Alan Greenspan, a Federal Reserve volt elnöke a CNBC-nek.

Az eurózóna létrehozásakor arra számítottak, hogy a déli tagországok az északiakhoz hasonlóan fognak viselkedni - vagyis az olaszok úgy, mint a németek -, de nem ez történt. Ehelyett Észak-Európa elkezdte támogatni Dél-Európa túlzott fogyasztását, azaz fizetésimérleg-hiányát. Greenspan arra számít, hogy a déli országok fiskális válságának mélyülésével megáll az északról származó áruk beáramlása, így csökkenni fog az életszínvonal.

Az eurózónán belüli eltérő kultúrák hatását jócskán alulbecsülték - véli a volt Fed-vezér, aki szerint akkor lehet csak különböző országok fizetőeszközeit összekötni, ha azok kulturálisan közel vannak egymáshoz, mint például Németország, Hollandia és Ausztria. Ha nincsenek, egyszerűen nem működik - fogalmazott Greenspan.

Szerinte az európai válság, illetve az, hogy nem tudják kezelni az USA költségvetési hiányát, épp elég lehet egy kötvénypiaci krízis kialakulásához, ha a piac hirtelen arra a következtetésre jut, hogy az USA egyre inkább Görögországhoz hasonlít.

Hozzátette: nagyon nehéz megítélni, hogy egy ilyen kötvénypiaci válság mikor alakulhat ki. Az amerikai költségvetésről nehéz lesz megegyezni, ugyanis Washingtonban olyan mértékben polarizáltak a politikai oldalak, amelyre Greenspan pályafutása alatt még nem volt példa.