A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A kormánypártok és az ellenzék összefogása pozitív üzenetnek számít, jelzi, hogy Szlovákia komolyan gondolja államadóssága megfékezését − vélik az elemzők. "Már régen nem született olyan gazdasági törvény, amelyik széles politikai közmegegyezésen nyugszik" − mondta Ódor Lajos, a törvénytervezet társszerzője, a Szlovák Nemzeti Bank korábbi elnökségi tagja.

Szlovákia GDP-hez viszonyított államadóssága a legfrissebb adatok szerint 44 százalék, az adósságfék 50 százalékos szintnél küld először intőt az éppen regnáló kormánynak: ezen a szinten a mindenkori pénzügyminiszternek hivatalosan meg kell magyaráznia a törvényhozóknak, miért nőtt az adósság. A törvénytervezet a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 60 százalékban szabja meg az államadósság plafonját. Ha 53 százalék fölé kúszik, a kormánynak gazdasági csomagot kell kidolgoznia a hiány csökkentésére, ezzel párhuzamosan pedig befagyasztják a kormánytagok bérét, 57 százalékos szintnél pedig a kabinetnek automatikusan kiegyenlített költségvetést kell készítenie.

Ha a hiány eléri a 60 százalékot, a kormánynak bizalmi szavazást kell kezdeményeznie maga ellen. A 60 százalékos plafon csak 2017-ig lenne érvényben, ezt követően évente 1 százalékponttal csökkenne és 2028-tól már csak a hazai össztermék felét érhetné el a mindenkori államadósság. A tervezet új eleme, hogy az állam pénzbírsággal sújtja azokat az önkormányzatokat, amelyek adóssága túllépi az előző évi bevételük 60 százalékát.