BUX
38236

Bukhat a lengyel jegybankelnök - nő a nyomás

A lengyel jegybankelnöknek fontolóra kell vennie, hogy helyén maradása nem teszi-e ki a nemzeti bankot hitelessége további eróziójának - jelentette ki Andrzej Rzonca, a jegybank mellett működő pénzpolitikai tanács tagja a Gazeta Wyborcza című lengyel lapban pénteken megjelent interjúban.

MTI, 2014. június 20. péntek, 11:01

A Wprost közéleti hetilap néhány napja nyilvánosságra hozta Marek Belkának, a nemzeti bank és a pénzpolitikai tanács elnökének, valamint Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszternek egy varsói étteremben folytatott, illegálisan lehallgatott, tavaly nyári beszélgetését. A jegybankelnök a nemzeti bank pénzügyi támogatását ígérte az állami költségvetésnek, amiért cserébe Jacek Rostowski pénzügyminiszter leváltását, valamint a jegybanktörvény módosítását kérte.

A hangfelvétel közzététele kormányválságot okozott Lengyelországban. Az ellenzék a miniszterelnök, a belügyminiszter és a jegybankelnök lemondását követeli, és komolyan szóba jött a kormányoldalon is az előre hozott választások lehetősége. Leszek Balcerowicz volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a botrány miatt Belkának le kellene mondania. Donald Tusk miniszterelnök és Belka eddig kizárta lemondását, és a kormányfő eddig megvédte belügyminiszterét is.

Rzonca a Gazeta Wyborczában megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy a pénzpolitikai tanács nem keveredett politikai ügyekbe, de a jegybankelnök kijelentései olyan benyomást kelthetnek, hogy Belka bekapcsolódott a választási küzdelembe. Lengyelországban 2015 őszén esedékes a következő parlamenti választás, amelyet a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a fő ellenzéki erő, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság nyerne meg.

Belka a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után tagadta, hogy a jegybank kész lett volna támogatni a kormánypártot abban az esetben, ha Kaczynski pártjának népszerűsége túlságosan megnőtt volna. Azt állította, hogy a beszélgetésnek ezt a részletét manipulálták.

Rzonca szerint jegybankelnök ilyenfajta politikai elköteleződése megengedhetetlen lenne. Úgy vélte, hogy Belka ügye miatt a nemzeti bank tekintélye soha nem látott mértékű kárt szenvedett. A jegybankelnöknek meg kellene fontolnia, hogy tisztségében maradása nem teszi-e ki a nemzeti bankot további hitelvesztésnek.

A pénzpolitikai tanács kedden ülést tartott, amelyről nyilatkozatot adott ki. Ebben leszögezte, hogy pozitívan értékeli az eddigi "nagyon jó együttműködést" a jegybank elnökével, de fájlalja, hogy a lehallgatás nyomán nyilvánosságra került kijelentései olyan benyomást kelthetnek, hogy bekapcsolódott a választási küzdelembe.