Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az RTL kereskedelmi rádió azon kérdésére, hogy lehetséges-e aláírás még az év vége előtt, az államtitkár azt válaszolta: Nem hiszem. Egyébként távolodunk az esélyektől, vagy a kockázatoktól, mindenki megítélheti, azaz egyszerűen a megállapodástól - tette hozzá annak apropóján, hogy a 2013 júliusában megkezdett tárgyalások újabb fordulója a hét elején kezdődött meg New Yorkban.

Franciaország a környezetvédelem területén és a tárgyalások átláthatóságban remél előrelépést, és szeretne az államtitkár szavai szerint "egy jó megállapodást". De sem francia, sem európai részről nincs lelkesedés a tekintetben, hogy minden áron aláírjuk (a megállapodást) - hívta fel a figyelmet a francia kormánytag.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) tárgyalások 2013 szeptembere óta tartanak, céljuk a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása a gazdasági ágazatok széles körében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások adás-vétele az EU és az Egyesült Államok között. A megkötendő megállapodás a tervek szerint nem csupán arról szól, hogy lebontják a jelenleg is viszonylag alacsony vámkorlátokat, hanem arról is, hogy összehangolják az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozást.

A tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt. A felek ugyanakkor szeretnének még az idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

Nem látom Európát, amint követi az Egyesült Államokat. A világ legjelentősebb gazdasági tömbje Európa, az elsőszámú tömb a nemzetközi kereskedelemben az értékét, a súlyát illetően Európa. Európának ekként kell hallatnia a hangját - hangsúlyozta az államtitkár.

Francois Hollande államfő már április közepén jelezte, hogy Franciaország "még mindig mondhat nemet", ha az átláthatóságra vonatkozó feltételek vagy Európa hozzáférése az (amerikai) közbeszerzési pályázatokhoz nem valósulnak meg.