Bukik bankvezér a pánik miatt

Politikai felelősségre vonáshoz vezethet, hogy a brit jegybank kétbalkezes módon kezelte a világ pénzpiacain kialakult hitelválságot Nagy-Britanniában.
NAPI Online, 2007. szeptember 20. csütörtök, 10:38

Mervyn King, a Bank of England kormányzója a parlament költségvetési bizottság előtt kénytelen megmagyarázni, miért hajtott végre 180 fokos fordulatot a vezetése alatt álló pénzintézet a hitelpiaci válság kezelésében. Míg a BoE korábban a keményvonalas nemzeti bankok közé tartozott, amely úgy vélte, a bankrendszerbe való bármely beavatkozás csak a későbbi hasonló krízisek magvát veti el, a múlt héten mégis segédkezet nyújtott az leginkább érintett hitelezőnek a Northern Rocknak. A lépésre azt követően került sor, hogy a pénzügyi felügyelet, az államkincstár és a londoni City legnagyobb intézményeinek képviselői belső találkozók során fejezték ki aggodalmukat a Northern Rockkal és néhány más kisebb bankkal kapcsolatban.

Kinget azzal vádolják, hogy a BoE úgy segítette a pénzintézeti szektor egyik tagját, hogy eközben kemény maradt a többivel szemben. Emellett késlekedett a beavatkozással, addig halogatva a dolgot, amíg már elérte a pánik az utca emberét is - a Northern Rock ügyfelei a múlt héten hosszú sorokba rendeződve próbálták meg kivenni pénzüket a bankból.

HOZZÁSZÓLÁSOK