Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány legutóbbi intézkedéscsomagjában az egyik csapásirány a járvány elleni harcban a készpénzhasználat visszaszorítása. A Bank of England (BoE) arra is kíváncsi volt, mennyire veszélyes a bankjegyek érintése, ezért tudományos kutatókat bízott meg azzal, hogy kiderítsék, milyen kockázatot jelent a koronavírus-fertőzés szempontjából a készpénzhasználat - derül ki a Guardian cikkéből.

Annak ellenére a végére akartak járni ennek a kérdésnek, hogy már a járvány első hullámában is azt tapasztalták, hogy jelentősen csökken a készpénzhasználat Nagy-Britanniában. A vásárlók részben azért mellőzték a hagyományos fizetési módot, mert attól tartottak, hogy elkaphatják a fertőzést a bankjegyek közvetítésével. Az ezt követő lazítások idején folytatódott ez a tendencia, egyes boltok odáig mentek, hogy immáron nem fogadnak el készpénzt.

A BoE megbízásából végzet vizsgálat azt találta, hogy a készpénz közvetítésével sokkal kisebb eséllyel fertőződhet meg valaki, mint a boltokban a levegővétellel vagy a bevásárlókosarak, illetve ajtókilincsek érintésével. A kutatásban jókora adag vírussal fertőztek meg átlagos 10 fontos bankjegyeket. Annyi kórokozót szórtak rá, mintha valaki letüsszentette volna a bankjegeket.

Ezt követően türelmesen várták, hogy mennyi idő alatt pusztulnak el a vírusok, állandóan ismételt ellenőrzésekkel követve a folyamatot. Azt találták, hogy fertőzöttség egy órán át marad stabil, ezt követően rohamosan csökkenni kezdett és 24 óra után már csak a kórokozók egy százaléka mutatott aktivitást.

A BoE szerint tehát kicsi az esélye a készpénz útján terjedő fertőzésnek, de ettől még nem árt az óvatosság, hiszen a bankkártyás fizetés esetén gyakorlatilag nulla.