Készpénz vs. koronavírus - megjött a legfrissebb eredmény

A brit jegybank megbízására tudományos módszerekkel megvizsgálták, milyen hosszú ideig marad életben a koronavírus az egyik leggyakrabban használt fontbankjegyen. Az eredmény nem megnyugtató, de nem is riasztó.
Komócsin Sándor, Csernátony Csaba, 2020. november 25. szerda, 10:57
Fotó: Reuters

A magyar kormány legutóbbi intézkedéscsomagjában az egyik csapásirány a járvány elleni harcban a készpénzhasználat visszaszorítása. A Bank of England (BoE) arra is kíváncsi volt, mennyire veszélyes a bankjegyek érintése, ezért tudományos kutatókat bízott meg azzal, hogy kiderítsék, milyen kockázatot jelent a koronavírus-fertőzés szempontjából a készpénzhasználat - derül ki a Guardian cikkéből.

Annak ellenére a végére akartak járni ennek a kérdésnek, hogy már a járvány első hullámában is azt tapasztalták, hogy jelentősen csökken a készpénzhasználat Nagy-Britanniában. A vásárlók részben azért mellőzték a hagyományos fizetési módot, mert attól tartottak, hogy elkaphatják a fertőzést a bankjegyek közvetítésével. Az ezt követő lazítások idején folytatódott ez a tendencia, egyes boltok odáig mentek, hogy immáron nem fogadnak el készpénzt.

A BoE megbízásából végzet vizsgálat azt találta, hogy a készpénz közvetítésével sokkal kisebb eséllyel fertőződhet meg valaki, mint a boltokban a levegővétellel vagy a bevásárlókosarak, illetve ajtókilincsek érintésével. A kutatásban jókora adag vírussal fertőztek meg átlagos 10 fontos bankjegyeket. Annyi kórokozót szórtak rá, mintha valaki letüsszentette volna a bankjegeket.

Ezt követően türelmesen várták, hogy mennyi idő alatt pusztulnak el a vírusok, állandóan ismételt ellenőrzésekkel követve a folyamatot. Azt találták, hogy fertőzöttség egy órán át marad stabil, ezt követően rohamosan csökkenni kezdett és 24 óra után már csak a kórokozók egy százaléka mutatott aktivitást.

A BoE szerint tehát kicsi az esélye a készpénz útján terjedő fertőzésnek, de ettől még nem árt az óvatosság, hiszen a bankkártyás fizetés esetén gyakorlatilag nulla.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomegiszony, 2020.11.26 10:08

A készpénz kiszorításának a legfőbb akadálya, amiről szívesen hallgatnak a bankok, hogy a számlán lévő pénzemet a banktól követelhetem, míg a kp az állammal szembeni követelés, limit nélkül, csak államcsőd esetén veszti el az értékét, míg a banknál lévő pénz a bank csődje esetén tűnik el. Szóval, amíg a banki "betétek" után nincs 100% azonnali állami garancia, addig ez a szorítsuk ki a kp-t egy faszság. A bankok meg azért nyomják, meg a párnában lévő cash-hel nem tudnak overnight ügyleteken röhadt sokat keresni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html