Az önálló - azaz nem valamilyen lánchoz tartozó - éttermek 85 százaléka becsukhat az év végéig egy amerikai felmérés szerint, amely az Independent Restaurant Coalition megrendelésére készült. A szervezet azért jött létre, hogy megvédje a koronavírus negatív gazdasági hatásaitól az érintett önálló éttermeket és bárokat az Egyesült Államokban - írja a Business Insider.

A felmérés szerint bár a koronavírus-járvány az egész amerikai vendéglátásra komoly csapást mér, a független éttermek, vendéglátóipari egységek sokkal nagyobb veszélyben vannak mint az olyan nemzetközi láncok mint a McDonald's vagy a Starbucks. A független éttermek a teljes piac 70 százalékát teszik ki, és sokkal inkább rá vannak szorulva a helyben történő fogyasztásból származó bevételre, mint a láncok. Nincsenek olyan erőforrásaik sem, amelyeket egy-egy vészhelyzet esetén be tudnának vetni.

Pénzt vesztenek azzal, hogy nyitva tartanak

Amanda Cohen, a New York-i vegetáriánus Dirt Candy étterem vezetője szerint, ami az elején egy kéthetes problémának látszott, mára egy kétéves gonddá nőtte ki magát. Cohennek a mai napig közel ugyanazokat a számlákat kell minden hónapban befizetnie mint a zárás előtt. Szerinte nem lesz annyi vendége, ami a víz fölött tartja majd az üzletet. A kormányzati könnyítések és támogatások pedig nem elegendőek ahhoz, hogy hosszú távon is túléljenek ezek a vállalkozások, Cohen szerint így decemberig bírja, de utána nem tudja, mi lesz.

Az amerikai éttermek egyelőre nem működhetnek teljes kapacitással, kizárólag a házhozszállításiból, elvitelre készített ételekből viszont nem tudnak megélni. Ezzel a San Franciscóban működő éttermek 87 százaléka értett egyet, 60 százalék pedig pénzt veszt azzal, hogy nyitva tart a Golden Gate Restaurant Association, a helyi éttermek lobbiszervezete által készített kutatás szerint.

8 millió állás tűnt el

A koronavírus-járvány előtti szintekre valószínűleg csak akkor tudnak visszatérni a vállalkozások, ha már nem lesz szükség a védőtávolság megtartására. Ez főleg a sűrűn lakott városokban okozhat még nagyobb problémát, a manhattani éttermek például a magas bérleti díjak mellett kis helyen helyeznek el sok vendéget.

Bár a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics adatai szerint májusban közel 1,4 millió főt vettek vissza az éttermek, ez még nem a fellendülés jele, benne van ugyanis a szezonalitás, a különböző kormányzati programok és az is, hogy április közepéig 8 millió állás tűnt el a rendszerből.