Az 1 és 2 eurócentes érmék előállítása gazdasági értelemben egyértelműen ráfizetéses ezt már korábban az Európai Bizottság is elismerte. Szlovákiában pedig az elmúlt időszakban több olyan kezdeményezés látott napvilágot, amelyekkel a legkisebb címletű érmék számát szerették volna visszafogni, ezek azonban megmaradtak a tervek szintjén.

Most azonban a szlovák pénzügyminisztérium előrukkolt egy új tervvel. Az 1 és 2 eurócentes érméket nem vonják ki teljesen a forgalomból, így továbbra is törvényes fizetőeszköznek számítanak majd. Az üzletekben azonban a vásárlásért fizetett végösszeget a kereskedők úgy kerekíthetik majd a matematikai kerekítés szabályai szerint, hogy a vásárlónak ne kelljen használnia ezeket az érméket - írja az ujszo.com, szlovákiai magyar hírportál.

A kerekítés a következőképpen néz ki a gyakorlatban: Ha például a vásárlás végösszege 3,66 euró lesz, és készpénzben szeretne fizetni a vásárló, akkor 3,65 euró lesz a végösszeg. Ha azonban kártyával fizet, akkor marad az eredeti összeg. A szlovák pénzügyi tárca szerint az újítás a kereskedők és a vásárlók számára is előnyös megoldást jelent majd, miközben az ezzel kapcsolatos esetleges költségek elenyészőek.