Új módi a boltokban - probléma lehet a zacskókkal

Nem várt hatása lett a műanyag elleni harcnak a japán boltokban: az ingyenes műanyag szatyrok betiltása után megjelentek a bolti tolvajok, akik a többször használható vászonszatyrok segítségével próbáltak fizetés nélkül távozni.
Csernátony Csaba, 2020. október 13. kedd, 06:20
Fotó: Napi.hu

Váratlan eredmény hozott a műanyag elleni harc Japánban: az országban júliustól minden boltban pénzt kérnek a műanyag szatyrokért, így akarják arra ösztönözni a vásárlókat, hogy a saját, többször használatos táskáikat használják inkább a műanyag szatyrok helyett.

Bár az egyszer használatos szatyrokat lényegesen kevesebben veszik, a brit Guardian beszámolója szerint egyre többen használják ezeket bolti lopásra. Ugyanis a kirakott kosarak helyett a tolvajok a szatyrokba pakolják az árut és így mennek a kasszához, a kasszában dolgozók pedig nehezen tudják kiszúrni, ha valaki elrejtett egy-egy árut a szatyor mélyére. Vannak olyanok is azonban, akik a bevásárlókosarakat viszik magukkal, ahelyett, hogy szatyrot vásárolnának vagy hoznának. A japán boltokban ezért szigorításokat vezettek be.

Egy tokiói bolti dolgozó szerint nagyon nehéz megállapítani, hogy valaki így akar-e lopni vagy sem. Egy nonprofit szervezet pont ezért a vásárlási etikettről szóló plakátokat készített, ezeken például arra hívják fel a figyelmet, hogy az otthonról hozott szatyrokat tartsa mindenki összehajtva a kosarában a fizetésig.

Japán egyébként az Amerikai Egyesült Államok után a világ második legnagyobb egy főre jutó műanyaghulladék-termelője, becslések szerint a fogyasztók évi 30 milliárd műanyag zacskót használnak.

Magyarország lépett, majd visszakozott és újra lépett

A műanyag zacskók Magyarországon is terítéken vannak: a kormány május 19-én váratlanul visszavonta azt a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől betiltotta volna Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, és a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát is. Egyes egyszer használatos műanyagok betiltása uniós kötelezettsége is hazánknak. A kormány a döntést a koronavírus-járvány hatásával és a munkahelyek megőrzésével indokolta.

Június 2-án Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes újból benyújtotta az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának tiltásáról szóló törvényjavaslatot, amelyben már nem szerepel sem a nejlonzacskók, sem a pékárus-zöldséges műanyag tasakok tiltása, ezek közé tartozik az úgynevezett "nagyon könnyű, 15 mikronnál vékonyabb műanyag zacskók", amelyek forgalomban maradhatnak, de a termékdíjuk  a mostani kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emeli a jövő júliustól érvénybe lépő törvény. A jogszabály ugyanettől az időponttól betiltja viszont többek között az egyszerhasználatos műanyagból készült tányérokat, poharakat, pálcikákat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.13 10:24

Az én zacsimmal is egyre több a probléma. Többször viszket, pedig mosom eleget.
Nyűlik és ráncosodik. Pár napja fel is nevetett az asszony, ahogy lógni látta egy hajolás közben.
Ezzel sokkal környezetszennyezőbb lett, mivel több víz és mosószer kell hozzá, ha meg vasaltatom, akkor plusz elektromos energia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html