Bulgária kerítést épít - pestis ellen

Bulgária határkerítést épít a szomszédos Romániában megjelent afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására. A határ bolgár oldalán hétfőn kezdődtek meg a terep előkészítésének munkálatai a 133 kilométer hosszúra tervezett drótkerítéshez - jelentette a helyi sajtó.
Domokos Erika, 2018. július 23. hétfő, 22:18
Fotó: Pixabay

A kerítés azt hivatott megakadályozni, hogy a vírussal megfertőződött vaddisznók átjussanak Románia területéről Bulgáriába - írta az MTI.

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége, a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre viszont nem jelent veszélyt. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.

Bolgár sajtójelentések szerint Romániában a bejelentés köteles betegség több mint 200 gócpontját azonosították, egyesek ezek közül alig 60 kilométerre fekszenek a bolgár határtól. (A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményben erősítette meg hétfő délután, hogy az afrikai sertéspestis jelenlétét mutatta ki a Román Állategészségügyi Hatóság a Bihar megyei Kiskereki település egyik kis létszámú házisertés-állományában - a szerk.) Bolgár állatorvosok ezért már javasolták Szilisztra térségében a sertéstenyésztőknek, hogy vágják le az állataikat. Ugyanakkor egyelőre még nem jelentettek sertéspestis megbetegedést Bulgáriában.

Bulgária június óta Törökországgal közös, délkeleti határtérségében egy másik vírusos megbetegedéssel is küzd, amely elsősorban a kecskék és juhok számára halálos.

A kiskérődzők pestise állítólag egy Törökországból becsempészett állattal került Bulgáriába. Az érintett térségben hivatalos adatok szerint mintegy 4500 juhot és más állatot voltak kénytelenek leölni. A bolgár hatóságoknak a fertőzés terjedése elleni intézkedéseiről uniós szakvélemény készül. Bulgáriát jelenleg juh- és kecske termékek kiviteli tilalma fenyegeti - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK