Bulgária az euró kapujában?

Minél előbb megkezdené az egyeztetéseket a bolgár kormány, jóllehet még messzinek tűnik az euró bevezetése a balkáni országban.
La-Torre Krisztina, 2009. augusztus 25. kedd, 16:06

Már szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat a bolgárok az ERM-II árfolyamrendszerhez való csatlakozásról. Erre Szimeon Djankov pénzügyminiszter szerint már szeptemberben sor kerülhet, amikor Bojko Boriszov miniszterelnökkel Brüsszelben munkalátogatást tesznek az Európai Bizottságnál - írta keddi számában a Dnevnik.

Korábban már jelezte a bolgár kormány, hogy 2013-ban tervezik bevezetni az eurót, míg az euróövezet előszobájának számító ERM-II-höz való csatlakozást akkor indítványozzák, ha az államháztartás GDP-arányos hiánya idén 3 százalék alatt marad. Jelenleg a leva árfolyamát az euróhoz kötik.

Egyelőre azonban ez messzinek tűnik, a legfrissebb prognózis szerint a korábban számított 4,7 százalékos GDP-csökkenés helyett 6,3 százalékos lesz a gazdasági visszaesés Bulgáriában.

Mivel az elfogadott költségvetéshez képest 2,5 milliárd levás (137 forint/leva) hiány van kialakulóban az idén, ezért 1,15 milliárdos állami kiadáslefaragásról döntöttek augusztus elején. A csökkentésen kívül a deficit egy részét a költségvetés bevételeinek növelésével egyenlítik ki a tervek szerint, főként a forgalmi- és a jövedéki adó bevételek terén látnak lehetőséget erre.

HOZZÁSZÓLÁSOK