Bulgária elhalasztja az ERM-2 tagságról szóló tárgyalások megkezdését

Bulgária határozatlan időre elhalasztotta a tárgyalások megkezdését az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozásról - mondta el a Reutersnek az ország pénzügyminisztere.
MTI-Eco, 2011. július 21. csütörtök, 19:49
Fotó:

Szimeon Gyankov februárban még azt mondta, hogy Bulgária az ősszel kérelmezi felvételét az ERM-2-be.

Szimeon Gyankov hivatalba lépésekor - 2010 júliusában - fő céljának nevezte Bulgária beléptetését az ERM-2 árfolyamrendszerbe, majd az euróövezetbe.

A miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő Szimeon Gyankov csütörtökön azt mondta, hogy Bulgária a tárgyalások elindításával addig vár, amíg nem tisztázódik a helyzet az euróövezetben. "Tisztában akarunk lenni azzal, hogy a csatlakozásnak milyen előnyei és hátrányai vannak" - jegyezte meg. Hozzátette, aggodalmat kelt Görögország és más euróövezeti országok válsága.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB), és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK